1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkan kaasuputkitehdas täydessä vauhdissa

Kaikki uskovat että Itämeren alittava kaasuputki toteutuu. Kysymyksessä on niin ison mittaluokan hanke.

Kotka
Kotkassa maakaasuputket päällystetään 10 sentin sementtikuorella.Maija Tuunila / YLE

Itämeren uuteen kaasulinjaan tarvittavien putkien päällystäminen on päässyt täyteen vauhtiin Kotkassa, vaikka lupa itse putken rakentamiselle puuttuu yhä. Lähes puolet putkista saa betonipinnan Kotkassa parin vuoden aikana. Työstä vastaava yhtiö suunnittelee uudelle tehtaalle parhaillaan myös jatkokäyttöä.

Kotkalainen Noora Takasuo tapittaa kaasuputkea ympäröivää teräsverkkoa määräetäisyydelle upouudessa tehdashallissa Kotkan Mussalossa. Yli 200 kotkalaiselle työtä tarjoava yritys on joutunut heti tuoreeltaan työsuojeluviranomaisten silmätikuksi pölyongelmien takia.

-Tässä meidän työpisteessä se ei ole niin paha, se on pahempi tuolla betonointipuolella, Takasuo toteaa.

Pöly tulee prosessista, jolla keskimäärin 12 metrin pituiset putket saavat noin 10 sentin betonikuoren. Ongelma pitäisi selvittää vauhdilla, sillä viranomaisvaikeuksia yritetään välttää. Ensimmäiset putket aiotaan siirtää välivarastoon Hankoon jo parin kuukauden kuluttua.

-Tämä on yhtiömme kaikkien aikojen suurin hanke,650 miljoonaa euroa ja 2420 kilometriä putkea, kertoo Eupecin Kotkan tehtaan johtaja Tom Tonnessen.

Rakennuslupa maailman tämän hetken suurimmalle kaasuputkihankkeelle on vielä saamatta, mutta tehtaanjohtajaa se ei huoleta.

-Nämä ovat täysin erillisiä hankkeita. Meillä on sopimus vain putkien päällystämisestä, lupa-asiat ovat Nord-Streamin asia, muistuttaa Tom Tonnessen.

Ammattitaitoista väkeä

Kotkassa putkia päällystävät ovat pääosin tehtailta ja satamista työttömiksi jääneitä, joiden ammattitaito oli Eupecille yllätys.

-Erityisen suuren vaikutuksen tekivät heidän tekninen osaamisensa ja kielitaitonsa, kehuu tehtaanjohtaja Tonnessen.

40 hehtaarin tontille on kertynyt etuajassa jo yli 36 000 Venäjältä ja Saksasta tuotua putkea eli lähes puolet tavoitteesta. Loppuosa putkista päällystetään Saksan Mukranissa. Projekti loppuu parin vuoden kuluttua, mutta jo nyt on alettu miettiä, mahtaisiko valtaville tiloille löytyä järkevää käyttöä myös jatkossa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Marja Manninen

Lue seuraavaksi