1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä lääkitse influenssaa aspiriinilla!

Influenssaoireiden lääkitseminen asetyylisalisyylihapolla eli aspiriinilla voi olla vaarallista. Infektiolääkäri Reijo Peltonen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta varoittaa, että seurauksena voi olla vakava Reyen syndrooma.

Reijo Peltonen. Kuva: YLE /Lassi Lähteenmäki

Riski koskee niin tavallista kausi-influenssaa kuin nyt epidemiaksi levinnyttä H1N1- eli sikainfluenssaa.

- On jo kauan tiedetty, että asetyylisalisyylihappo käytettynä influenssaoireiden lääkitsemiseen voi aiheuttaa Reyn syndroomaa. Tauti esiintyy etupäässä lapsilla ja nuorilla, ja voi olla hengenvaarallinen.

Reyen syndrooma aiheuttaa mm. maksan ja useiden muiden sisäelinten paksuuntumista ja aivopaineen lisääntymistä, joka voi aiheuttaa kehitysvammoja, jopa ennenaikaisen kuoleman.

Riski tunnettu vuosikymmeniä

Jo 1960-luvulla havaittiin, että aspiriinin käyttö virustartunnan yhteydessä lisää riskiä saada oireyhtymä huomattavasti.

- Tämähän ei ole nykyään yleinen oireyhtymä, mutta aikoinaan Espanjan taudin aikana saattoi korkea kuolleisuus johtua siitä, että Aspirin oli tullut markkinoille ja sitä käytettiin paljon, toteaa Peltonen.

Espanjantauti oli vuosina 1918–1919 riehunut A(H1N1)-viruksen aiheuttama pandemia, joka surmasi puolentoista vuoden aikana ainakin 30 miljoonaa ihmistä. Suomessa sen arvioidaan tappaneen 25 000 ihmistä. Aspirin oli tullut markkinoille vuonna 1899.

Harvinainen syndrooma

Infektiolääkäri Reijo Peltonen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta myöntää, että vaikka asetyylisalisyylihapon aiheuttama Reyen syndroomariski on tunnettu kauan, ei se välttämättä ole enää nykypäivänä yleisesti tiedossa.

- Eihän sitä ole toitotettu eikä meillä niitä tapauksia hirveän paljoa ole, mutta jokainen tapaus on turha jos se liittyy tähän.

Yleinen syndrooma ei siis ole kyseessä. Reyen oireyhtymään sairastuu arvioiden mukaan yksi miljoonasta ihmisestä.

Nykyisin runsaasti käytetyt parasetamoli-pohjaiset lääkkeet ovat turvallisia flunssaoireiden lääkitsemisessä.