Mitä rasvaa leivän päälle?

Monet kuluttajat ovat tänä syksynä olleet ymmällään, elleivät peräti tyrmistyneitä siitä että nyt suositellaankin välttämään kevytmargariineja ja käyttämään mahdollisimman rasvaisia levitteitä. Tutkija Saska Tuomasjukan mukaan kevyttuotteissa on enemmän huonoja, kovia rasvoja.

rasva (ravintoaineet)
Voideltu leipä
YLE / Jouni Koutonen

Kevyt on päivän sana, ja moni etsii kaupan levitehyllyltä kevyeksi kehuttuja rasvoja.

Tänä syksynä on kohauttanut Kuluttaja-lehden vertailu, jonka mukaan kaikkein kevimmät levitteet eivät kuitenkaan ole kaikkein terveellisimpiä.

Suositus välttää kevytmargariineja ja käyttää mahdollisimman rasvaisia levitteitä hämmentää monia.

- Kyse on rasvojen suhteesta; kuinka paljon on hyvää rasvaa, kuinka paljon pahaa rasvaa. Käytännössä ihan valmistusteknisistä syistä noissa hyvin vähärasvaisissa margariineissa on suhteessa enemmän kovaa rasvaa. Eli jos päivän rasvat saa tuollaisesta margariinirasiasta, niin ne rasvojen suhteet ovat poskellaan. rasvaisemmassa margariinissa ne suhteet ovat paremmat, valottaa rasvoista muutama vuosi sitten Turun yliopistossa väitellyt tutkija Saska Tuomasjukka.

Tuomasjukan mukaan tilannetta voi paikata käyttämällä vaikkapa juoksevaa rypsiöljyä kevytlevitteen ohessa.

Laihduttajia on ihmetyttänyt myös se neuvo, että rasvaa ei kannata jättää pois leivältä. Ylipaino-ongelma ei ratkea rasvoja karkuun juoksemalla, sanoo tutkija Saska Tuomasjukka. Arjessa rasvan välttelijä nimittäin usein päätyy syömään sen sijasta enemmän piilosokeria.

Transrasvojen paluu puodin hyllylle

Eläinrasvoja ei margariinien käyttäjien ole tarvinnut pelätä enää aikoihin, mutta sen sijaan Tuomasjukka nuhtelee teollisuutta muiden haitallisten raaka-aineiden käytöstä. Ulkomaisen kilpailun myötä parjatut transrasvat ovat palanneet suomalaiskauppojenkin hyllyille.

- Se mistä teollisuuden pitäisi huolestua, on että eläinrasvojen sijasta niihin pistetään monenlaista muuta, mikä ei ole kovin hyödyllistä. Esimerkiksi osittain kovetetut kasviöljyt, joita nyt on tullut eräiden halpatuotteiden myötä.

Tuomasjukan mielestä ne olisi yksinkertaisinta kieltää kokonaan.

- Toinen ongelma on, että maailman halvin öljytuote, palmuöljy, on ihan sopiva biodieselin raaka-aine, mutta halpuutensa vuoksi päätyy myös ihmisislle syötettäviin tuotteisiin. Ja elintarviketeollisuudella olisi tarjolla sille terveellisempiä vaihtoehtoja, mutta kun ne maksaa piirun verran enemmän, niin he ei käytä sitä.

Tutkija suositteleekin elintarviketeollisuudelle siirtymistä kovetetun kasvirasvan käyttöön nykyisen halvan palmuöljyn sijaan.

OTA KANTAA: Kuinka valitset levitteen leivälle?

Lähteet: YLE Turku