1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Eduskunta hyväksyi sunnuntaiaukiolon laajentamisen

Eduskunta on hyväksynyt kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamisen ympärivuotiseksi äänin 107-53. Suurimmatkin marketit saavat olla auki joka sunnuntai puolestapäivästä iltakuuteen. Joulumyyntiaikana isänpäivästä eteenpäin aukioloaika jatkuu nykyiseen tapaan iltayhdeksään asti. Juhlapäivinä kauppojen on kuitenkin oltava kiinni.

Kuva: YLE

Pienet kaupat saavat olla auki halutessaan vaikka ympäri vuorokauden, paitsi juhlapyhinä niidenkin on oltava kiinni.

Laki sisältää myös mahdollisuuden pitää liike suljettuna kauppakeskuksessa tai vastaavassa keskittymässä ainakin yhtenä päivänä viikossa. Laki astuu voimaan joulukuun alussa.

Kaupalta innostunut vastaanotto

Kaupan liitto arvioi muutoksen synnyttävän noin 2 000 uutta työpaikkaa. Toimitusjohtaja Juhani Pekkala lupaa, että päätös parantaa kaupan mahdollisuuksia tarjota täysaikaisia työsuhteita ja lisää työtunteja osa-aikaisille työntekijöille.

Se tarkoittaa myös palkkakulujen nousua, mutta toisaalta säästöjä saadaan kuljetus- ja varastointikustannuksista. Ketjut lupaavat että kuluttajahinnat eivät ainakaan nouse.

Muun muassa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan mielestä odotetuin muutos tulee olemaan se, että pienet kaupat saavat olla auki lauantaisin myös iltakuuden jälkeen ja avata ovensa sunnuntaina heti aamulla.

Erikoiskaupat huolissaan tulevaisuudesta

Muutosta vastustettiin erikoiskauppiaiden leirissä. Perushuoli on että entistä suurempi osa ostoksista tehdään jättimarketeissa. Syynä ovat erikoiskauppojen kovemmat palkkakustannukset, jotka sunnuntaiaukiolosta ainakaan helpotu.

- Erikoiskauppa vaatii riittävästi henkilökuntaa paikalle, henkilökohtaista palvelua ja asiantuntemusta. Sen kustannukset sunnuntaikaupasta ovat erittäin suuret, sanoo Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Erikoiskauppiaat arvelevatkin, että vaikeimmassa asemassa ovat pienten paikkakuntien pienet kaupat, jotka jo nyt kärsivät ostovoiman siirtymisestä maakuntien keskuksiin. Arki voi muuttua raskaaksi, jos pikkuputiikin pitäjä joutuu itse olemaan tiskin takana seitsemän päivää viikossa.