1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotimainen rokotetuotanto liian kallista

Kotimaisen rokotetuotannon aloittaminen on noussut sikainfluenssan myötä jälleen puheenaiheeksi. Rokoteasiantuntijat ja rokoteteollisuus pitävät kuitenkin kotimaisen valmistuksen käynnistämistä pienessä maassa liian kalliina.

Kuva: YLE

Sikainfluenssa on yltynyt epidemiaksi koko maassa, mutta rokotteen maahantulo on hidasta. Useat poliitikot ovat jo väläytelleet kotimaisen tai yhteispohjoismaisen rokotetuotannon aloittamista.

Kansanterveyslaitoksessa rokotteiden valmistus lopetettiin vuonna 2003. Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston silloinen johtaja Juhani Eskola pitää omien rokotteiden valmistusta kalliina. Eskola sanoo, että arviolta uuden rokotteen kehittäminen maksaisi 500 tai jopa 1000 miljoonaa euroa.

- Meidän vuotuinen rokotusbudjettimme on aivan murto-osa tästä eli noin 16 miljoonaa euroa. Nyt siis puhutaan siitä, että onko meillä valmiutta ja halua panna moninkertaisesti tämä määrä sen takia, että me saataisiin oma rokotetuotanto, nykyisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ylijohtajana työskentelevä Eskola sanoo.

Rokoteosaamista Suomessa on edelleen, mutta ulkomaiset, isot valmistajat tuottavat rokotteet halvemmalla. Kotimaan lääkevalmistajat eivät pidä rokotteiden valmistusta taloudellisesti kannattavana.

- Isompi merkittävä suomalainen rokotetuotanto on ollut julkisen vallan omaa toimintaa, niiltä osin tämä kysymys on oikeastaan julkisen vallan oma. Rokotetutkimus, usein rokotteiden kehittäminen ja valmistaminen on aika kallista puuhaa, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.