Maorivainajat pääsivät ruotsalaismuseosta kotiin

Göteborgin luonnonhistoriallinen museo on palauttanut viiden maorin jäännökset Uuteen-Seelantiin. Se on pyytänyt muitakin maailman maita kohtelemaan maorivainajia ihmisinä, ei museoesineinä, ja palauttamaan heidät kotimaahansa.

kulttuuri

Ruotsin maailmankulttuurimuseon arkistojen mukaan luut tulivat museoon ruotsalaisen merikapteenin lahjana 1800-luvun puolivälissä. Uusi-Seelanti ja Ruotsi ovat viime vuodet neuvotelleet vainajien kotiuttamisesta, ja viime keväänä Uusi-Seelanti esitti siitä virallisen pyynnön.

Miltei täydellinen luuranko, pääkallo ja kolme osittaista luurankoa luovutettiin Uuden-Seelannin kansallismuseon Te Papa Tongarewan museon edustajille keskiviikkona Göteborgissa. Luovutusseremoniaa täydensivät laulut ja rukoukset.

Göteborgilaismuseon yli-intendentti Göran Blomberg sanoi lausunnossaan, että läntisissa museoissa olevat jäännökset heijastelevat siirtomaavaltaa ja rasistista maailmankuvaa. Hänen mukaansa Ruotsi pyrkii aktiivisesti siihen, että kaikki alle 200 vuoden ikäiset ihmisluut palautetaan kotimaihinsa.

Uuden-Seelannin lisäksi alkuasukasväestönsä jäännöksiä on maailmalta perännyt myös Australia.

Holvista hautaan?

Te Papa Tongerewa on saanut Uuden-Seelannin hallitukselta tehtäväkseen hankkia maailman museoista kotiin mahdollisimman monen maorin ja moriorin jäännökset.

Maorit ja moriorit ovat alkuperäisväestöä, jonka eurooppalaiset siirtolaiset syrjäyttivät tullessaan Uuteen-Seelantiin. Tälläkään hetkellä heidän asemansa ei ole tasa-arvoinen.

Te Papa Tongerevassa luita ei pidetä näytteillä, vaan niitä säilytetään haudan kaltaisessa holvissa. Päätöstä lopullisesta sijoituspaikasta ei ole vielä tehty.

Tässä kuussa Te Papa Tongareva on saanut vainajia myös Britanniasta ja Irlannista, kaikkiaan viidesta museosta ja laitoksesta. Suurin yksittäinen kotiutus oli kaksi vuotta sitten, kun Yhdysvallat luopui 45 ihmisen luista.

Yhdysvaltoihin puolestaan palautettiin viime viikolla Ruotsista 22 havaijilaisten pääkalloa. Valtaosa oli tullut maahan ruotsalaistutkijoiden mukana. He olivat ottaneet niitä omin luvin haudoista 1880-luvulla. Kallot haudataan nyt uudelleen Havaijille.

Lähteet: AP, YLE Uutiset