1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lorut

Isa Aspin ennen julkaisemattomat sadut ja lastenrunot ovat nyt kirjana

Ensimmäisen suomenkielisen naislyyrikon Isa Aspin sadut ja lastenrunot saatiin kirjaksi kirkkoherra Toivo Hyyryläisen toimittamana.

Isa Aspin sadut ja lastenrunot on saanut kuvituksen Puolangan yläasteen oppilaiden piirroksista. Kuva: Kustannus Oy Puolangan DTP / Puolanka-lehti

Kirkkoherra Toivo Hyyryläisen toimittamassa kirjassa on 29 satua tai kertomusta sekä 18 lastenrunoa, jotka on koottu käsinkirjoitetuista lehdistä.

Suurimman osan nyt julkaistuista saduista ja runoista Isa Asp kirjoitti 13 vuoden iässä.

Ensimmäinen Isan runo julkaistiin hänen ollessaan 9-vuotias. Asp syntyi Utajärvellä ja asui myös Suomussalmella ja Puolangalla. Hän kuoli 19-vuotiaana opiskelukaupungissaan Jyväskylässä vuonna 1872.

Lastenkutsut -kirjassa ennen julkaisemattomia teoksia

Runoilija Isa Aspin tähän saakka julkaisemattomat sadut ja lastenrunot osoittavat hänen varhaisen kirjallisen lahjakkuutensa.

Innostuessaan nuori kirjailija tiivistää sanottavansa runoksi ja näin rikastuttaa satujensa mielikuvitusmaailmaa. Aspin varsinainen kirjallinen kohdeyleisö olivat painettujen lastenjulkaisujen lukijoiden ohella pohjoisten rautaruukkien lapset.

Isa Asp kirjoitti lapsena ja nuorena ruotsiksi lastenlehtiään ja avusti myöhemmin painettuja lastenjulkaisuja.

Hän omaksui Sakari Topeliuksen tuotannon lisäksi vaikutteita ruotsiksi julkaistun lastenkirjallisuuden eurooppalaisesta traditiosta. Sitä leimasivat vielä 1800-luvun jälkipuoliskolla moraalis-eettiset arvoasetelmat.

Tunnetuin hänen runoistaan on Aallon kehtolaulu, johon hän sai inspiraation Puolankajärven maininkeja katsoessaan.

Hyyryläinen on julkaissut Aspia ennenkin

Vuonna 1912 julkaistiin Helmi Setälän kirjoittama Isan elämäkerta ja kokoelma hänen runojaan ja päiväkirjamerkintöjään. Vuonna 1951 ilmestyi Jaakko Terenttilän kirjoittama romaani Rauhaton ja vaahtopää, joka perustuu Isa Aspin elämään.

Vuonna 1982 ilmestyi Erkki Hyytisen teos Isa Asp, joka sisältää elämäkertatietojen ja suomeksi kirjoitettujen runojen lisäksi Mikko Kilven suomentamia Isan runoja.

Isan suvun kätköistä löytyneet 92 aiemmin julkaisematonta runoa päätyivät julkisuuteen vuonna 2003 Toivo Hyyryläisen suomentamina ja toimittamina teoksessa Kohise villi aalto.

Isa Aspin päiväkirjat keväältä 1871 julkistettiin Arja Nerkko-Runtin suomentamina ja Toivo Hyyryläisen toimittamina. Kahdeksantoistavuotias sydämeni -teoksessa on myös Toivo Hyyryläisen suomentamia Isan runoja.