Matti Salminen julkaisi levyllisen Turku-aiheisia lauluja

Turkulainen maailmankuulu basso Matti Salminen on levyttänyt Turku-laulujen kokoelman, joka julkaistiin keskiviikkona 18.11. Taiteilija ei itse päässyt Turkuun levynjulkistamistilaisuuteen, koska toipuu parhaillaan polvileikkauksesta.

Turku
Matti Salminen on laulanut levyllisen Turku-aiheisia lauluja.
Matti Salminen on laulanut levyllisen Turku-aiheisia lauluja.YLE / Aleksi Hakala

Turkuseuran julkaiseman Lauluja Turusta -kirjan laulut tulivat tutuiksi turkulaisyleisölle jo vuosina 2004, 2005 ja 2006 järjestetyissä Lauluja Turusta -konserteissa, mutta Matti Salminen ei niissä esiintynyt. Nyt esiintyy sillä levy on hänen kokonaan laulamansa.

Turkulaisille tuttuja lauluja

Levyn julkistamistilaisuuteen Hotelli Marina Palacen Submarina-ravitolaan oli tullut runsaasti taiteilijan ystäviä ja sekä Turkuseuran edustajia. Itse taiteilija oli läsnä tilaisuudessa kuvapuhelun välityksellä, joka toteutettiin Skype-tekniikalla.

Nyt muun muassa Pentti Viherluodon ja Usko Kempin klassikoista ja kotiseutulauluista sekä paikallisten muusikoiden hieman tuntemattomammista 77. Turku-laulun joukosta maestro valitsi levylle 16 laulua.

Laulujen valinta levylle ei ollut vaikeaa

- Ei siinä mitään sen kummempaa seulaa ollut lauluja valitessa. Turkulaisille rakkaita lauluja ja muutama vähän tuntemattomampi kuten Föri toi, Föri vei ja yksi joululaulu, taiteilija kertoo.

Levyn ovat kustantaneet Turkuseura ja Turun Tähtituotanto Oy. Levyn julkaisemista ovat tukeneet Turun kaupunki ja Turun kehittämiskeskus sekä Turku Energia, TS-Yhtymä ja Hesburger.

Taiteilija kertoo, että levyllä esiintyy hänen lisäkseen myös hänen alter egonsa tangolaulaja Esa Pasa, koska laulut ovat niin erityyppisiä. Esa Pasa on taitelijanimi, jonka turvin Matti Salminen voi laulaa tangoja ja tanssimusiikkia.

-Toiset sopii Esa Pasan tulkitsemiksi, toiset Matti Salmisen, hän naurahtaa.

Rakkaus ja ikävä Turkua kohtaan on kova

Kysyttäessä rakkaudesta synnyinkaupunkiaan kohtaan, taiteilija kertoo puhelimessa ikävän Turkua kohtaan olevan jokapäiväistä ja asettuvansa Turkuun vielä joskus pidemmäksikin aikaa.

- Mutta ympärivuotisesti taitaa olla mahdoton ajatus, taitelija aprikoi Zürichin kotinsa parvekkeella alppimaisemista selvästi nauttien. - Ellei sitten olosuhteet ratkaisevasti muutu, hän täsmentää.

Mutta uudenvuoden konserttiin Turun konserttitaloon hän lupaa tulla. Uudenvuodenaaton Sointu-konsertissa Salmisen kanssa esiintyvät toiset turkulaisuuden ikonit Anneli Saaristo ja Aulis Kotaviita.

- Hei sitten ja terveisiä kaikille! Nähdään uudenvuoden konsertissa Turussa, hän huikkaa puhelun päätteeksi.

Sointu-konsertti Turun konserttitalolla 31.12.2009 klo 18 ja 21.30.

Lähteet: YLE / Henri Kirkanen