Jussi Kivi sai Ars Fennica -palkinnon

Tämän vuoden Ars Fennica -palkinnon on saanut kuvataitelija Jussi Kivi. Voittajan valitsi viidestä ehdokkaasta brittiläisen Tate Modern -museon johtaja Vicente Todolí. Hänen mukaansa Kivi on luonut monien eri ilmaisukeinojen avulla oman kosmologiansa, joka on yhtä aikaa henkilökohtainen, paikallinen ja universaali.

kulttuuri
Jussi Kivi
Ars Fennica/Ida Pimenoff

Jussi Kivi on 50-vuotias helsinkiläinen kuvataitelija, joka toimii opettajana Kuvataideakatemiassa ja Taidekoulu Maassa.

Hänen yksityisnäyttelyistään tärkein oli äskettäin Venetsian bieannaalissa. Helsingin nykytaiteen museoon Kiasmaan se tulee keväällä. Ryhmänäyttelyissä häntä on nähty eri puolilla Suomea sekä ulkomailla, Euroopan lisäksi muun muassa Kanadassa ja Japanissa.

Kivi on myös vapaa kirjoittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Taide-lehteen. Vuonna 2004 häneltä ilmestyi Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas. Teoksissaankin Kivi kuvaa luontoa ja erilaisia ympäristöjä, mutta hänen mielenkiintonsa kohteet ovat kaukana aarniometsistä ja merenrannoilta.

- Jos ajattelee perinteistä villi luonto -käsitystä, niin se on jo niin tuotteistettu, että tavallaan haen villeyttä ihmisen reunamaisemasta ja sellaisesta, mikä ei ole niin määriteltyä, Kivi selittää.

Hän sanoo olevansa pikkupoikamainen löytöretkeijä, joka ottaa kaikki mahdolliset tekniikat käyttöön nähdessään kiinnostavan maiseman. Ars Fennica -ehdokkaiden näyttelyssäkin on esillä runsaasti Kiven tarkkoja pohjapiirustuksia ja muistiinpanoja.

- Minua kiinnostaa tieteen tapa esittä asioita, siis sellainen vanhahtava tieteellinen dokumentointi ja sen yhdistäminen. Mutta enhän minä mikään tieteilijä ole, minä olen taiteilija.

Ehdokkaina vain miehiä

Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiön myöntämä Ars Fennica -palkinto on arvoltaan 34 000 euroa. Palkinto myönnettiin nyt 18. kerran.

Palkintoon kuuluvan näyttelyn suhteen lautakunta halusi palata alkuperäisiin käytäntöihin. Palkintoehdokkaiden näyttely, joka on avoinna Kiasmassa tammikuun 10. päivään saakka, ei siirry keväällä Vaasaan Kuntsin museoon kokonaisuutena, vaan siellä pannaan esille vain Kiven töitä.

Tämänkertainen tuomari Vincente Todolí on espanjalaissyntyinen taidehistorioitsija, joka tuntee suomalaista taidetta mutta on riippumaton sen sidoksista.

Hän sai punnittavakseen viisi keski-ikäistä miestaiteilijaa: Kiven lisäksi kuvanveistäjä Matti Kalkamon Tampereelta, kuvataiteilija Mika Karhun Hyvinkäältä ja taidemaalarit Jyrki Riekin Pusulasta ja Petri Yrjölän Iistä. Kiasman yleisö voi edelleen äänestää heistä omaa suosikkiaan. Tulos julkistetaan tammikuun alussa.

Lähteet: YLE Uutiset