KHO kielsi egyptiläisen isoäidin karkotuksen

Korkein hallinto-oikeus on kieltänyt panemasta täytäntöön egyptiläisen Eveline Fadayelin käännyttämisen. KHO päätti asiasta keskiviikkona.

Kotimaa
Fadayel on asunut poikansa kanssa Vantaalla kaksi vuotta.YLE

Vantaan poliisi oli vaatinut naista poistumaan maasta joulukuun 9. päivään mennessä. 64-vuotias Fadayel haki käännyttämisen täytäntöönpanokieltoa korkeimmalta hallinto-oikeudelta asianajajansa Eero Lambergin kanssa.

Fadayel on aiemmin saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa Suomessa Maahanmuuttovirastolta ja Helsingin hallinto-oikeudelta. Hän on hakenut valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Käännyttämisen täytäntöönpanokielto on voimassa, kunnes KHO on ratkaissut varsinaisen valituslupa-asian. KHO:n on tarkoitus ratkaista valituslupa ja itse asia mahdollisimman pian, KHO:n viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen kertoo.

Fadaeylin tapaus on herättänyt Suomessa paljon julkisuutta. Muun muassa presidentti Martti Ahtisaari sekä arkkipiispat Jukka Paarma ja Leo ovat vedonneet maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, jotta egyptiläinen isoäiti saisi jäädä maahan.

Fadayel on asunut Vantaalla kolmen poikansa kanssa kaksi vuotta. Hän ei ole saanut oleskelulupaa, koska isoäitiä ei Suomessa lasketa ydinperheeseen kuuluvaksi.

Asiasta kertoi torstaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähteet: YLE Uutiset