1. yle.fi
  2. Uutiset

Jälkijäristys vavisutti Italian keskiosia

Uusi voimakas jälkijäristys on vavisuttanut tiistai-iltana Italian keskiosia. Maanjäristyksen voimakkuus oli 5,6 Richteriä. Illan järistys vaati ainakin yhden kuolonuhrin ja L'Aquilan kaupungissa myös rakennuksille tuli uusia vaurioita.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät raivaavat romahtaneen talon raunioita
TVE

Illan järistys tuntui 110 kilometrin päässä Roomassa saakka. Keskisessä Italiassa oli myös tiistaina päivällä voimakas jälkijäristys.

Alueella etsitään edelleen maanantain voimakkaan maanjäristyksen uhreja raunioista. Keski-Italian järistysalueella vierailevan pääministerin Silvio Berlusconin mukaan maanjäristysaluella jatketaan etsintöjä vielä kahden vuorokauden ajan.

Berlusconi on torjunut kansainvälisen avun. Hän kiitti muita maita solidaarisuudesta, mutta vakuutti Italian selviävän omin avuin.

- Pyydämme, että muut maat eivät lähettäisi apua. Olemme ylpeää kansaa, Berlusconi sanoi.

Maanantainen maanjäristys on vaatinut 235 ihmisen hengen. Raunioista Abruzzon alueella on saatu pelastetuksi yli sata ihmistä, vielä myöhään tiistai-iltana löydettiin nuori nainen hengissä. Kateissa on noin 15 ihmistä.

Maanantain 5,8 - 6,2 Richterin maanjäristys vahingoitti 26 kaupunkia ja kylää vuoristoisella Abruzzon alueella 90 kilometriä pääkaupungista Roomasta. Loukkaantuneita on yli 1 500.

Viranomaisten mukaan uhreja saattaa kuitenkin löytyä lisää, sillä kaupungissa on ollut lukuisia siirtolaisia, jotka eivät ole olleet kirjoilla missään.

Telttoja puistoissa ja kentillä

Väestönsuojeluviranomaisten mukaan 50 000 on joutunut jättämään kotinsa. Ihmiset ovat pystyttäneet tuhansia telttoja puistoihin ja jalkapallokentille L'Aquilassa, Abruzzon pääkaupungissa. Rannikon hotellit on määrätty auttamaan kodittomiksi jääneitä. Heitä on kielletty palaamasta koteihinsa, sillä sortumavaara on yhä ilmeinen. Arviolta 10 000 - 15 000 rakennusta on sortunut tai vauroitunut.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on määrännyt 1 000sotilasta apujoukoiksi maanjäristysalueelle. Lisäksi hän on luvannut 30 miljoonaa euroa hätäapua sekä rakennuttaa L'Aquilan uudelleen kahdessa vuodessa, huolimatta Italian talousvaikeuksista. Berlusconi saattaa myös ottaa vastaan Yhdysvaltain tarjoamaa apua kirkkojen jälleenrakennukseen.

- Maanjäristys oli vakava katastrofi, nyt meidän on jälleenrakennettava ja se vaatii valtavia summia rahaa, sanoi pääministeri Silvio Berlusconi, joka on pyytänyt tukea EU:n katastrofirahastolta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset, AFP, AP, DPA

Lue seuraavaksi