1. yle.fi
  2. Uutiset

Dekkarien ystävät nousivat puolustamaan suosikkikirjallisuuttaan

Rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien seura on tuohtunut Finlandia-ehdokkaat asettaneen raadin puheenjohtajalle Liisa Steinbylle. Dekkariseura on iloinen siitä, että ehdokkaiden joukkoon pääsi pitkästä aikaa myös rikoskirja, Marko Kilven Kadotetut, mutta moittii rikoskirjallisuuden yleistä vähättelyä palkintoperusteissa.

kulttuuri

Dekkariseuran mukaan perusteista on luettavissa, että raadilla tai ainakin sen puheenjohtajalla Liisa Steinbyllä on köykäiset ja vanhentuneet tiedot suomalaisesta rikoskirjallisuudesta. Raati luonnehtii Kilven teosta kuin se olisi jokin hämmästyttävä poikkeus, seuran hallitus suomii.

Steinby kiitti perusteissa Kilpeä siitä, että Kadotetut "kyseenalaistaa dekkarilajin kaavamaisuuden ja tuo siihen mukaan psykologista ja yhteiskunnallista painotusta" murhamysteerien ja rikollisten takaa-ajon sijalle.

Dekkariseura ei tunnista raadin kuvauksesta nykypäivän suomalaista rikos- ja jännityskirjallisuutta. Vakuudeksi se luettelee liudan päinvastaisia esimerkkejä: Risto Isomäen, Seppo Jokisen, Pentti Kirstilän, Leena Lehtolaisen, Harri Nykäsen, Outi Pakkasen, Marianne Peltomaan, Matti Röngän, Jarkko Sipilän ja Taavi Soininvaaran kirjat.

Dekkareiden maailma on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Pikemminkin dekkarit kertovat siitä, miten mutkikas nykymaailma voi olla, seura korostaa.

Suomen dekkariseurassa on yli tuhat jäsentä. Seruran hallitus arvioi, että he varmasti voivat allekirjoittaa väitteen, että usein juuri dekkarit kuvaavat parhaiten aikamme ihmisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia.

Seuran mukaan myös Marko Kilpi olisi ansainnut asiantuntevamman arvion kirjastaan ja edustamastaan kirjallisuudenlajista. Oman arvostuksensa osoituksena seura myönsi Kilvelle viime vuonna Johtolanka-palkinnon hänen esikoisromaanistaan Jäätyneitä ruusuja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi