Ahvenanmaa saattaa tavoitella itsenäisyyttä

Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja varoittaa Ahvenanmaan irtautumisesta Suomesta. Jos ahvenanmaalaiset eivät voi asioida viranomaisten kanssa ruotsiksi, vaatimukset saarimaakunnan irtautumisesta voivat vahvistua, sanoo kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r.).

Kotimaa

Monet ahvenanmaalaiset pohtivat jo liittymistä Ruotsiin tai maakunnan itsenäistymistä.

Ahvenanmaan maakuntapäivillä toimii jo nyt ryhmä, joka haluaa irrottaa Ahvenanmaan Suomesta. Ryhmä on pieni, mutta Henriksson uumoilee sen saavan lisää kannatusta, jos ruotsinkielen asemaa edelleen heikennetään. Nyt selvä enemmistö ahvenanmaalaisista haluaa pysytellä Suomen alaisuudessa.

Henriksson arvioi YLE Uutisille, että ruotsinkieliset kokevat erityisen harmillisiksi keskustan pyrkimykset aluehallintouudistuksessa, jonka osana Kokkolan kaksikielinen kaupunki haluttiin liittää Pohjois-Pohjanmaahan. Kokkolan ruotsinkielinen väki on perinteisesti suuntautunut etelään, kohti Pietarsaarta ja Vaasaa.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa Henriksson nimeää muitakin viime aikojen tapauksia, joissa ruotsinkieliset ovat katsoneet asemaansa heikennetyn. Niitä ovat mm. Tammisaaren synnytyslaitoksen sulkeminen, YLEn ruotsinkielisen toiminnan supistukset ja ruotsin kielen opetuksen vähentäminen kouluissa.

Sinä päivänä, kun viranomaiset eivät enää osaa Ruotsia, Ahvenanmaan säilyttäminen käy Suomelle vaikeaksi, Henriksson arvioi. Ruotsinkielisten perustuslailliset oikeudet on turvattava, myös käytännössä, hän painottaa.

Toistaiseksi yhteistyö sujuu vielä kohtalaisesti, mutta suuntaus on kohti huonompaa, Henriksson arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset