Ilmastonmuutoksesta Venäjän energiayhtiöille miljardikulut

Venäjän öljyn- ja kaasuntuotantolaitoksista suuri osa on rakennettu ikiroudan päälle. Kun routa nyt ilmastonmuutoksen seurauksena on sulamassa, energiayhtiöt joutuvat korjaamaan laitteistojaan miljardeilla euroilla, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeace.

Ulkomaat

Järjestön julkaiseman raportin mukaan kustannukset ovat nykyään 1,9 miljardia euroa vuodessa.

Kustannuksia syntyy, kun maaperä alkaa pettää rakennusten ja putkistojen alla. Ikirouta on kattanut noin 60 prosenttia Siperiasta. Ikirouta-alueelle on rakennettu myös 20 kaupunkia.

Sulaminen johtaa myös Venäjän mantereen kutistumiseen, Greenpeace kertoo. Sulanut maaperä on hyvin altista eroosiolle. Järjestön mukaan Jäämeren rantaviiva vetäytyy nyt 5 - 6 kertaa nopeammin kuin vuosikymmen sitten. Tästä seuraa, että Venäjä kutistuu 30 neliökilometriä vuodessa.

Sulavat turvesuot ovat valtava ilmastopommi, sillä sulamisen jälkeen ne alkavat purkaa sisuksistaan metaania, joka on voimakas kasvihuoneilmiötä aiheuttava kaasu.

Venäjällä suhtautuminen ilmastonmuutokseen on ristiriitaista. Monet johtavat tiedemiehet eivät usko ilmastonmuutokseen tai pitävät sitä maalle hyödyllisenä.

Venäjän johto on ilmoittanut, että maa on valmis vähentämään ilmastopäästöjään 20 - 25 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna.

Lähteet: AFP