Vantaan käräjäoikeus hylkäsi Kaljakellunta-syytteet

Vantaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet Keravajoen Kaljakellunta-tapahtumasta. Syyttäjä vaati kahdelle nettisivujen ylläpitäjälle rangaistusta kokoontumisrikkomuksesta.

Kuva: YLE

Vantaan käräjäoikeus joutui ottamaan kantaa siihen, onko yleisötilaisuudella tai kokoontumisella järjestäjä, jos siitä sovitaan nettikeskusteluissa. Kyseessä oli ennakkotapaus.

Syyttäjän mielestä miehet järjestivät viime vuoden Kaljakellunta-tapahtuman Keravanjoella, koska tapahtumasta päätettiin heidän ylläpitämällään nettisivulla. Syyttäjän mukaan syytettyjen olisi pitänyt tehdä Kaljakellunnasta ilmoitus poliisille.

Syytettyjen mukaan taas tapahtumaa ei varsinaisesti järjestänyt kukaan, vaan ihmiset löysivät paikalle muun muassa kuulopuheiden ja nettikeskustelujen kautta.

Vantaan käräjäoikeus yhtyi syytettyjen näkemykseen ja hylkäsi syytteet. Oikeuden mielestä miehet olivat julkaisseet Kaljakellunnan ajankohdan nettisivuilla, mutta se oli määräytynyt nettikeskustelussa. Käräjäoikeuden mukaan ei voitu osoittaa, että miehet olisivat millään muulla tavoin varsinaisesti valmistelleet tapahtumaa.

Kaljakellunnalla pitkä historia

Kaljakellunta on vuosittainen tapahtuma, jossa ihmiset juovat olutta kelluen kumiveneillä pitkin Vantaanjokea tai Keravanjokea.

Tapahtuma sai alkunsa kaveripiiristä vuonna 1997 ja on levinnyt siitä yli tuhannen ihmisen tapahtumaksi. Tapahtuman nettisivu suljettiin toissa kesänä poliisin kehotuksesta. Tämän vuoden Kaljakelluntaa suunniteltiin muun muassa Facebookissa ja Irc-galleriassa. Osallistujia oli saman verran kuin aikaisempina vuosina.