1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salmenkallio, Helsinki

Alusasukauppias on suivaantunut uusista aukioloajoista

Yrittäjä Saara Salmenkallio ei ymmärrä lainkaan eduskunnan säätämiä uusia aukiolosääntöjä. Myös kauppakeskusten omat aukiolomääräykset hiertävät.

Punaiset rintaliivit houkuttavat asiakkaita pikkujouluaikaan. Kuva: YLE/ Outi Pukkila

- Viime sunnuntaina iltakuuden ja yhdeksän välillä myymälässäni Isossa Omenassa ei käynyt yhtä ainokaista asiakasta. Ja pelkään, että tämä jatkuu samanlaisena, murehtii yrittäjä Saara Salmenkallio.

Salmenkallio perusti alusvaateliike Funky Ladyn 17 vuotta sitten. Nyt hänellä on viisi myymälää, joista kolme on isoissa kauppakeskuksissa.

- Aion pitää sunnuntaisin kiinni Fredrikinkadun myymälän Helsingissä ja Lahden liikkeeni. Aukiolo ei yksinkertaisesti kannata, painottaa Salmenkallio.

Kauppakeskukset pakottavat aukioloon sunnuntaisin

Salmenkallion mukaan hänellä ei ole harkintavaltaa omien liikkeittensä aukioloajoista Isossa Omenassa, Forumissa eikä Itäkeskuksessa. Kauppakeskuksissa jyräävät isot päivittäiskaupat omine tarpeineen.

- Sunnuntaityö on tuplakallista tavalliseen arkipäivään verrattuna. Ja kun asiakkaita on huomattavasti vähemmän liikkeellä, tulee aukiolo todella kalliiksi, puuskahtaa Salmenkallio.

Hän leikkiikin ajatuksella, että maksaisi tuplapalkan esimerkiksi keskiviikkoisin, jolloin asiakkaita riittää ja ammattimyyjät ovat töissä.