Hampaille riittää ja vatsakin kiittää -kohtuullisesti täys-ksylitolia

Suomalainen keksintö, ihmeaihe ksylitoli vaikuttaa suotuisasti niin hampaiden kuin korvienkin terveyteen, mutta myös haittavaikutukset ovat tuttuja. Hammaslääkäri Olli Lehto sanoo sen suoraan: ksylitolin yliannostus aiheuttaa ripulia. Purkkapaketin kyljessä sama on häveliäämmin: liikakäytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Siksi ksylitolituotteita pitäisi nauttia sopivasti, tarpeeksi, muttei liikaa.

tiede
YLE / Joona Haarala

Ksylitoli on makeutusaine, jota Suomessa mielellään kutsutaan myös koivusokeriksi, onhan aine ensimmäinen suomalainen ruokateollisuuden innovaatio, josta on tullut maailmanlaajuinen menestys. Hampaille hyvää tekevää ksylitolia pitää nauttia kohtuudella, eikä purkanjauhanta pelasta hampaanpesulta.

- Mikään ei korvaa mekaanista hampaiden harjausta, muistuttaa hammaslääkäri Olli Lehto tässä suuvesien, ksylitolituotteiden ja erikoishankausaineiden mainosvyöryssä.

- Ksylitoli vaikuttaa suotuisasti hampaiden terveyteen, mutta ellei pidä purkasta, niin pastilleja ja puristeitakin on. Sillä on väliä millaista ksylitolituotetta syö. Pitoisuuden pitää olla mahdollisimman suuri. On sellaisiakin tuotteita, joissa ksylitolia on vain 35 prosenttia. Se ei riitä, pitäisi olla vähintään 60 prosenttia.

Olli Lehto kehottaa katsomaan paketin kyljestä ksylitolipitoisuuden. Hän sanoo suoraan myös sen, mikä on pienellä präntätty pakkauksen kylkeen.

- Yliannoksina ksylitoli aiheuttaa ripulia, vatsa voi mennä sekaisin. Sen välttämiseksi sellainen kuusi palaa purkkaa päivässä on hyvä annos. Pienelle ja hoikalle sekin voi olla paljon, mutta iso äijä voi syödä kymmenen palaa, suhteuttaa hammaslääkäri.

Purkka on hyvä, mutta pesu paras

Hammaslääkärin mielestä purukumi on paras tapa nauttia ksylitolia, sillä pureskelu lisää syljeneritystä ja hieroo hampaiden pintaa, jolloin ne puhdistuvat.

- Mikään kemiallinen aine, suuvesi tai purukumi, ei voi korvata mekaanista hampaiden puhdistusta. Kahdesti päivässä fluorihammastahnalla harjaaminen on paras tapa tuhota hampaiden pinnalla myyräntyötä tekevät bakteerit. Harjakaan ei pääse hampaiden väleihin, nekin on puhdistettava, kertaa Olli Lehto hammaslangan käytöstä pinnaavien omatuntoon kolkuttavasti.

Entä kuinka kauan purkkaa pitää ruuan jälkeen jäystää?

- Ksylitoli tuhoaa hampaiden pinnalle muodostuvaa happoa, joka syövyttää kiillettä. Kun muuten happotason lasku kestää puolisen tuntia aterian jälkeen, ksylitoli toimii noin seitsemässä minuutissa. Periaatteessa kymmenen minuuttia on hyvä aika syödä purkkaa, siinä se on tehnyt tehtävänsä.

Ja lopuksi vielä kerran kaikille, jotka luulevat hampaiden pysyvän ehjinä, kun vain muistaa syödä ksylitolia aterian jälkeen.

- Muistakaa hampaiden harjaus, se on tärkeää!

Lähteet: YLE Lahti