1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. S-ryhmä

Kuluttajavirasto: S-etupäivät rikkovat lakia

Kuluttajaviraston mukaan S-ryhmän jäsenetupäivien alennusmyynneissä rikotaan lakia. Hintamerkintäasetuksen mukaan jokaisen tuotteen alennettu hinta pitäisi olla näkyvillä. S-ryhmä ei ole kuitenkaan hintoja ilmoittanut.

S-ryhmä
S-etupäivien mainos.YLE / Sirkku Savusalo

Kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki sanoo, että kuluttajansuojalaki ja hintamerkintäasetus ovat yksiselitteisiä.

- Hyödykkeen myyntihinta tulee ilmoittaa. Elinkeinonharjoittajalla on velvollisuus esittää hyödykkeen lopullinen myyntihinta, sanoo Hakamäki.

Kuluttaja ei näe S-ryhmän jäsenetualennusmyynnissä tuotteen alennettua hintaa edes kassakuitista, mikäli hän on ostanut enemmän kuin yhden tuotteen. Kassakuitti kertoo tuotteiden alentamattoman kokonaishinnan, alennuksen ja alennetun kokonaishinnan.

Rovaniemellä on tehty kantelu Lapin lääninhallitukselle S-ryhmän asiakasomistajapäivien tavaroiden hinnoittelusta. Kantelun mukaan Rovaniemen Prisma on rikkonut hinnoittelussa hintamerkintäasetusta, koska alennettuja hintoja ei ollut merkitty näkyviin, vaan alennukset esitettiin ainostaan prosentteina.

Osuuskauppa vetoaa lain tulkintaan

Osuuskauppa Arinan viestintäpäällikkö Pasi Ruuskanen sanoo, että Prisman käytäntö perustuu S-ryhmän valtakunnalliseen tulkintaan asetuksesta.

- Tässä on kysymys jo vuosia silloin tällöin toteutetuista lyhykestoisista markkinointikampanjoista. Koko S-ryhmässä on toistaiseksi tulkittu näitä viranomaisohjeita niin, että näihin kampanjoihin ei edellytetä alennettujen hintojen merkintöjä vaan alennusprosentit hintaryhmäkohtaisesti riittäisivät, Ruuskanen sanoo.

Kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki ei ymmärrä mihin tulkinta perustuu.

- Itse olen ollut Kuluttajavirastossa töissä reilut kymmenen vuotta. Tällaista sopimusta, asiakirjaa tai ohjetta ei minun tietääkseni ole olemassa, Hakamäki sanoo.

SOK:n lakiasiainjohtaja Markku Viljanenkaan ei osaa sanoa, mistä tällainen tulkinta on tullut.

- Mitään valtakunnallista ohjeistusta S-ryhmä ei ole ainakaan antanut, Viljanen sanoo.

Kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki sanoo, että laki on niin vanha, että sitä ei voi rikkoa vahingossa.

Osuuskauppa Arina lupaa muutta hintailmoittelua mikäli viranomaisilta tulee uusia ohjeita.

Lähteet: YLE Lappi / Timo Rehtonen ja Juha Salla

Lue seuraavaksi