Linnan kasarmilta löytyi kellari ja katukiveystä

Hämeenlinnan Linnan kasarmien alueelta on löytynyt muun muassa aiemmin tuntematon kellari, kaupunkiaikaisia kulttuurikerroksia ja osia katukiveyksistä. Löydöt tehtiin Museoviraston arkeologisissa kaivauksissa.

kaivaukset
kaivinkoneen kauha ja työmiehiä arkeologisilla kaivauksilla
Museovirasto valvoi kaivauksia Linnan kasarmilla heinäkuussa.Kari Mustonen / Yle

Linnan kasarmilla tehdyt kaivaukset olivat Museoviraston viime kesän suurin yksittäinen hanke. Museoviraston arkeologit valvoivat kasarmilla sijaitsevien rakennusten kunnostuksiin liittyneitä maanrakennustöitä neljän kuukauden ajan.

Museovirasto edellytti kaivutöiden valvontaa, koska Linnan kasarmilla tiedetään olevan jäännöksiä vuonna 1639 perustetusta Hämeenlinnan kaupungista. Tutkimustyöt maksoi Senaatti-kiinteistöt.

Ypäjällä ei keskiaikalöytöjä

Ypäjällä Perttulan keskiaikaisella kylätontilla tehdyissä koekaivauksissa löytyi selkeitä kulttuurikerroksia ja kivi- ja puurakenteita, jotka ajoittuvat 1600- ja 1700-luvuille. Lisäksi löytyi toiminnoiltaan ja ajoitukseltaan epämääräisempiä rakenteita.

Viikon kestäneissä kaivauksissa ei tutkimusalueelta kuitenkaan löytynyt mitään keskiaikaan ajoittuvia löytöjä tai rakenteita. Tutkimuskustannuksista vastasi Ypäjän kunta, joka on laatimassa asemakaavamuutosta Pappilanmäen-Rauhalan alueelle.

Lähteet: YLE Häme