Turun Naislaulajat ovat Ipaneman tyttöjä

Ipaneman tyttö -niminen kappale oli 1960-luvun puolivälissä maailmanlaajuinen suurmenestys. Laila Kinnunen levytti sen suomeksi vuonna -64. Turun Naislaulajille tämän bossa novan on sovittanut Sonja Sorvola.

Turun Naislaulajat Kuva: Turun Naislaulajat

Turun Naislaulajien Riitta Sorvola, Taru Suhonen ja Sonja Sorvola tietävät, että Ipaneman tyttö -kappaleen suurin vaikeus on pysyä rytmissä. Perinteisesti bossa novassa rytmi luodaan soittimilla, mutta kuoron a cappella esityksessä joudutaan turvautumaan muihin ratkaisuihin.

Kuoron johtaja Riitta Sorvola sanoo, että jokaisen kuorolaisen täytyy tietää mitä tekee, jos jää peesaamaan muiden tekemisiä niin sekunin sadasosassa juna on mennyt.

Ipaneman tyttö on yksi hankalimpia kappaleita mitä kuorolle voi osua, mutta myös erittäin mielenkiintoinen haaste, tätä ei ole ennen kokeiltu, hehkuttaa Taru Suhonen.

Sillon kuin instrumentteja ei ole käytettävissä, kuoron rytmi syntyy konsonanteista, toteaa Sonja Sorvola. Vaan se ei paljon auta, kun sanat ovat solistilla ja kuorolla vain erilaisia tavuja.

Kuoron kehitys on kuitenkin ollut silminnähtävää, nauraa Sonja.

Turun Naislaulajien porukka on tällä hetkellä mukavan ikäistä, kuoron keski-ikä on vähän yli 30 vuotta. Monet ovat palanneet pienen tauon jälkeen vanhan harrastuksen pariin kuten minäkin, kertoo Taru.

Tällä hetkellä iso yleisö on kiinnostunut kuoroista, kaupungilla sanotaan että ai niin sä johdat kuoroa, iloitsee Riitta.

Sinänsä kuoro-ohjelmien TV -suosio ei kuitenkaan ole näkynyt harrastajamäärissä. Eivätkä ne ihan vastaa edes todellisuutta, harvalla kuorolla kun on omaa rokkibändiä nurkassa vetelämässä sulosäveliä kitaroilla.