Nanotutkimus sai rahaa

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos ja Nanotiedekeskus ovat saaneet Suomen Akatemialta yli 350 000 euron rahoituksen. Tutkimusmääräraha on nelivuotinen ja se on tarkoitettu hiilinanopartikkelien biologisten vaikutusten selvittämiseen.

nanotekniikka

Hankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluu biomolekyylien laskennan asiantuntijoita Teknillisestä korkeakoulusta ja Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Hankkeen vastuullisena johtajana toimivan professori Matti Vuennon mukaan hiilinanopartikkelien ominaisuuksien tutkimus on tällä hetkellä erittäin ajankohtaista.

- Nanotieteissä tärkeät hiilinanopartikkelit, kuten fullereenit ja hiilinanoputket, ovat saamassa käyttöä teollisuudessa. Niiden biologisista vaikutuksista tiedetään kuitenkin varsin vähän.

Suomen Akatemian rahoituksella päästään tarkastelemaan mitä hiilinanopartikkelit tekevät soluissa. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hiilinanoputket käyttäytyisivät keuhkoissa asbestin tavoin. Asbesti puolestaan aiheuttaa keuhkosairauksia ja syöpää.

Nanoteknologialla tarkoitetaan atomien kokotasolla olevien rakenteiden teknologiaa. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus