Hyppää sisältöön

Galileo Galilein kadonneet sormet löytyivät

1600-luvulla eläneen tiedemiehen Galileo Galilein kadonneet sormet ja hammas ovat löytyneet. Yli-innokkaiden ihailijoiden aikanaan kähveltämien ruumiinosien uskottiin kadonneen, mutta ne ovat päätyneet takaisin Firenzen museolle.

Hävyksissä ollut peukalo, keskisormi ja hammas poistettiin tähtitieteilijän ruumista vajaat sata vuotta Galilein kuoleman jälkeen: vuonna 1737 tähtitieteilijän ruumis siirrettiin Firenzessä sijaitsevaan Santa Crocen kirkkoon. Siirron aikana ihailijat poistivat ruumiista kolme sormea, hampaan ja selkärangan nikaman.

Yksi kadonneista sormista löydettiin pian, ja se on nykyään osa Firenzen museon kokoelmia. Myös kadonnut selkärangan nikama löydettiin. Nikamaa säilytetään Padovan yliopistossa, jossa Galilei opetti vuosia.

Kadonneet sormet ja hammas pysyivät italialaisen markiisisuvun hallussa ja ne siirtyivät sukupolvelta toiselle. Vuonna 1905 suku myi rasian, jossa ruumiinosat olivat, ja jäljet muinaisjäännöksistä katosivat.

Yksityinen keräilijä kuitenkin osti rasian huutokaupasta. Hän ei ollut varma, olivatko ruumiinosat Galilein, mutta Firenzen museon tutkijat kykenivät vahvistamaan, että sormet ja hammas todella kuuluivat Galileille. Museo asettaa tähtitieteilijän kadonneet osat yleisön nähtäville ensi keväänä.

Vuonna 1642 kuollut Galileo Galilei hankki aikanaan katolisen kirkon vihat niskoilleen. Vatikaani ei hyväksynyt Galilein väitteitä siitä, että maa kiertää aurinkoa; tuohon aikaan kirkko opetti, että maa on maailmankaikkeuden keskipiste.

.
.