Karvas maku nousee yhä useamman suuhun

Närästyksestä kärsiminen yleistyy. Närästys on oire, jonka aiheuttaa refluksi eli mahanesteen nousu ruokatorveen. Syynä vaivoihin ovat usein stressi ja ruokailutottumukset. Myös helikobakteerin häätö voi lisätä närästystä.

Närästyslääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Kuva: Goodshoot.com

Rintaa korventaa, karvas maku nousee suuhun, röyhtäyttää, yskittää. Närästystä potee ainakin kuukausittain joka kolmas, päivittäin joka kymmenes. Vaiva on yleistynyt elintapojen, stressin, ylipainon sekä ruoka- ja juomatottumusten takia.

Refluksin aiheuttajista tärkein tekijä on ruokatorven alemman sulkijalihaksen avautuminen omia aikojaan, kertoo HUSin gastroenterologian klinikan vastaava ylilääkäri Martti Färkkilä.

- Sen taustalla tärkein yksittäinen tekijä on ilman nieleminen, joka aiheuttaa sen mahalaukun yläosan venytyksen ja reflektorisesti avaa tämän sulkijalihaksen, jolloin suolahappo pääsee ryöpsähtämään ruokatorveen, Färkkilä selittää.

Stressi ja ahdistuneisuus lisäävät ilman nielemistä, hotkimista ja sitä kautta myös refluksia. Myös purukumin syönti ja hiilihapotetut juomat lisäävät ilman nielemistä.

Myös alkoholi, varsinkin valkoviini ja illalla syöty rasvainen ruoka lisäävät refluksia. Tupakointi ja ruoka-aineista esimerkiksi kaali ja sipuli voivat myös närästää.

Nielemisvaikeudet huolestuttava merkki

Tehokkain tapa hoitaa vaivaa on muuttaa elintapojaan, mutta helpotusta saa myös närästyslääkkeistä. Niiden käyttö onkin lisääntynyt. Kirurgisesti vaivaa hoidetaan vain hyvin harvoin.

Ylilääkäri Färkkilän mukaan oireista kannattaa huolestua heti, jos refluksin lisäksi ilmenee muita oireita, kuten nielemisvaikeuksia, ruuan takertumisen tunnetta, verioksennuksia tai veriyskää.

- Refluksisairaus on merkittävin yksittäinen riskitekijä ruokatorven syöpää ajatellen. Tähän perustuu se, että jos oireita on ollut vuosikausia, niin kerran elämässä pitäisi tehdä tähystys näiden riskitekijöiden poissulkemiseksi, Färkkilä lisää.

Monilla vanhemmilla ihmisillä on hapoton maha helikobakteerin takia. Nyt kun tämän mahahaavalle ja pahimmillaan syövälle altistavan helikobakteerin häätö on yleistynyt, närästysoireet puolestaan ovat lisääntyneet, kun vatsan suolahapon eritys normalisoituu.

- Suolahappo kuuluu mahalaukkuun, kun taas helikobakteeri ei kuulu. Helikobakteeria ei kannata jättää häätämättä sen takia, että se saattaisi mahdollisesti lisätä refluksia, Färkkilä toteaa.