Hyppää sisältöön

Ilmastoskeptikot yhä kovaäänisempiä

Ilmastonmuutoksen ja sitä tutkivan tieteen kyyseenalaistajat ovat aktivoituneet Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyessä. Suomalainen Ilmastofoorumi-yhdistys on lähettänyt avoimen kirjeen presidentti Tarja Haloselle.

Ilmastofoorumi on kaksi vuotta sitten perustettu yhdistys, joka omien sanojensa mukaan "kantaa huolta ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista ja pelkää, että ilmastonmuutokseen keskitytään ja panostetaan liikaa todellisten ympäristöongelmien kustannuksella."

Yhdistyksessä on vajaat 90 jäsentä, ja Suomessa se on niinsanottujen ilmastoskeptikkojen keskeinen äänitorvi.

Kun Kööpenhaminan kansainväliseen ilmastokokoukseen on aikaa parisen viikkoa, Ilmastofoorumi lähestyi tasavallan presidentti Tarja Halosta avoimen kirjeen muodossa.

-Lukuisat ihmiset ovat kyllästyneet jatkuvaan ilmastonmuutosuutisointiin ja -politikointiin, kirje valistaa presidenttiä.

Yhdistyksen puheenjohtaja, it-ammattilainen Pasi Matilainen sanoo YLE Uutisten haastattelussa, että ilmastosopimusta ei pidä solmia kiirehtien, vaan on syytä kerätä lisää tietoa ilmaston lämpenemisestä. Sen viestin yhdistys haluaa presidentin vievän Kööpenhaminaan.

-Nyt on syytä pitää hengitystauko ja tutkia asiaa ensin lisää, ennen kuin sidotaan kansalaiset sellaisiin mekanismeihin, joista on kallita seurauksia ja jotka voivat alentaa elintasoa ja hyvinvointa.

Skeptikot aktiivisia muuallakin

Ilmastofoorumi ei ole ainoa taho, joka on aktivoitunut Kööpenhaminan kokouksen lähestyessä. Ilmastonmuutos on kyseenalaistettu tihenevään tahtiin niin Helsingin Sanomien yleisönosastolla kuin erilaisissa blogeissakin.

Britanniassa keskeinen ilmastonmuutoksen tutkimuslaitos hakkeroitiin, ja suuret määrät tutkimustietoa laitettiin luvattomasti internetiin. Hakkeroijan henkilöllisyys ei ole vielä selvillä, mutta asialla ovat ilmeisesti ilmastoskeptikot.

He ovat väittäneet Itä-Englannissa sijaitsevan East Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikön pantanneen jo vuosia tutkimustietoa ja estäneen muita tutkijoita pääsemästä tarkastelemaan laitoksen ilmastoaineistoa.

Yhdysvaltalainen skeptikkosivu "wattsupwiththat" kertookin, että useille skeptikkosivuille ilmestyi hakkeroinnin jälkeen teksti: " Ilmastotieto on liian tärkeätä , että sitä voisi piilotella."

Britannian poliisi tutkii tietovuotoa.

.
.