Hiski Salomaan musiikki elää vahvasti Varsinais-Suomessa

1900-luvun alkupuolella ameriikoissa musisoinut Hiski Salomaa viehättää edelleen kansanmusiikin tekijöitä. Muun muassa Hiskin musiikkia esittävä pelimanniyhtye Möttöläiset perusti oman yhdistyksen tehdäkseen tunnetuksi siirtolais- ja kansanmusiikkia.

Suomalainen kansanmusiikki
Möttöläiset poseeraavat.
Möttöläisten uudelta levyltä löytyy muun muassa Hiski Salomaan "Kemppaisen avioelämä".Möttöläiset

- Yhtye sai nimensä Hiski Salomaan alkuperäisestä nimestä Hiskias Möttö, kertoo Möttöläiset -yhtyeen huuliharpisti Aimo Ruisniemi.

Vuonna 1957 New Yorkissa kuollut Hiski Salomaa on haudattu vaimonsa Aini Saaren viereen Vehmaalle. Vehmaalla elinaikanaan useasti käynyt Hiski mielletäänkin Vehmaalla mielellään omaksi pojaksi, vaikka hän oli synytynyt vuonna 1891 Kangasniemellä ja muuttanut Amerikkaan jo 18-vuotiaana.

Möttöläisiä Hiski Salomaassa inspiroi rentous ja kursailemattomuus.

- Hänen kansanomainen tarninankerrontansa ja esiintymisrohkeutensa rohkaisee myös tällaisia harrastajaryhmiä soittamaan, Aimo Ruisniemi selventää.

Harrastajat haluavat vaalia siirtolais- ja kansanmusiikin perinteitä ja tehdä musiikkia tunnetuksi. Tätä varten Möttöläiset päättivät perustaa oman Kansanmusiikki Nyt -yhdistyksen.

Hiski Salomaa ei ollut omana aikanaan mitenkään erityisen suosittu amerikansuomalaisten levylaulajien joukossa. Hän nousi suurempaan suosioon vasta sotien jälkeen kun Pekka Tiilikainen soitti "Lännen Lokaria" Metsäradion tunnusmusiikkina.

Aimo Ruisniemi kertoo tarinan siitä, kuinka Hiski Salomaan tunnetuin kappale ylipäätään päätyi suomalaisten levylautasille.

- Se löytyi Karjalasta vuonna 1942 asemasodan aikana, kun Aunuksen radio esitti keräyspyynnön rintamaradion tarpeisiin. Täältä löytyi Lännen Lokari. Se lienee kulkeutunut Karjalaan Amerikasta tulleiden siirtolaisten mukana, jotka tulivat rakentamaan neuvostoyhteiskuntaa aatteensa mukaisesti.

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus