1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Keski-Pohjanmaa siirtyy pohjoiseen

Valtion hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä on päässyt sopuun kiistaa herättäneestä Keski-Pohjanmaan suuntaratkaisusta. Hallinto - ja kuntaministeri Mari Kiviniemen mukaan maakunta siirtyy pohjoisen yhteistyöhön vuonna 2011. RKP ei hyväksy linjausta, sanoo puolestaan maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue
Kalle Niskala / YLE

Kiviniemen mukaan ministerityöryhmä tekee asiasta linjauksensa keskiviikkona, kun asiaa on käsitelty vielä kokoomuksen ja vihreiden ministeriryhmissä.

Hallitus päättää yhteistyösuunnasta lopullisesti perjantaina. Alue- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen mukaan pohjoisen suunnasta on selkeä polittinen päätös. - Ensi vuoden ajan Keski-Pohjanmaan palvelut järjestetään kuitenkin eteläisen vaihtoehdon mukaan. Näin saadaan tarpeellista valmisteluaikaa, sanoo Kiviniemi.

RKP:lla eri tulkinta

RKP ei hyväksy linjausta, jonka mukaan Keski-Pohjanmaan lopullinen yhteistyösuunta olisi pohjoinen, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp). Valtioneuvoston poliittisesta linjauksesta joudutaankin äänestämään.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroosin mukaan ministerityöryhmä päätti, että Kokkola ja Keski-Pohjanmaa saavat nykytilanteessa parempaa kielellistä palvelua Vaasassa kuin Oulussa. Tämä ratkaisee samalla maakunnan suuntautumisen.

- Rkp on tässä kysymyksessä kääntänyt jokaista käännettävissä olevaa kiveä. Meillä on ollut hyvä yhteistyö yli puoluerajojen niin perustuslakivaliokunnassa kuin hallituksessakin. Esimerkiksi hallituspuoluekollegat Kimmo Sasi ja Tuija Brax sekä SDP:n Jacob Söderman ovat kaikki kantaneet kortensa kekoon. Ja se on onnistunut – nyt Kokkola suuntautuu siihen suuntaan, jossa perustavat kielelliset oikeudet turvataan, Wideroos toteaa tiedotteessaan.

- Keskusta ei ilmeisesti edes tässä tilanteessa pysty hyväksymään, että perustuslaki on aluehallintoa ylempänä, ja ovat siksi saaneet mukaan lausuman omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. He tulevat vuoden 2010 aikana selvittämään, voidaanko saada yhtä hyvää palvelua ruotsin kielellä Oulussa kuin Vaasassa. Tämä asia ei tietenkään tule vuodessa muuttumaan, Wideroos toteaa. Hän lisää, että RKP ei luonnollisestikaan tule hyväksymään lausumaa.

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk) arvion mukaan ruotsinkieliset palvelut kyetään pohjoisessa järjestämään vuoden kuluttua. Käytännössä tämä hoidetaan kielikoulutuksella ja mahdollisesti tinkimällä vaadituista henkilöstövähennyksistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Ratkaisuja maakuntien yhteistyöalueiden nimeämisestä ja muista aluehallintouudistuksen yksityiskohdista ei voida enää hallituksessa lykätä. Lykkääminen johtaisi siihen, että uudet virastot eivät pääsisi aloittamaan toimintaansa vuoden alussa.

Kajsa Kouvo ihmettelee

RKP:läinen Kokkolan kaupunginvaltuuston edustaja Kajsa Kouvo ei kieltenopettajana pidä mahdollisena sitä, että virkamiehet pystyisivät hankkimaan riittävän kielitaidon vuodessa. Hän ihmettelee siirtymäkausiratkaisua, sillä hänen mielestään palvelut olisi jo nyt mahdollista saada etelästä.

Ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta joudutaan pohtimaan erityisesti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen palvelujen osalta.

Lopullisesti maakuntien yhteistyöalueet lyödään lukkoon valtioneuvoston ylimääräisessä kokouksessa perjantaina 20.11. Ratkaisua ei voida enää lykätä. Lykkääminen johtaisi siihen, että uudet virastot eivät pääsisi aloittamaan toimintaansa vuoden alussa.

Hankala asia

Maakuntajohtaja Altti Seikkula arvioi, että suuntautumiskeskustelukuviot ovat olleet poikkeuksellisen hankalat valtakunnallisissakin mittasuhteissa. Seikkula painottaa sitä, että maakunta on ratkaisusta riippumatta yhteistyökykyinen - ja haluinen joka suuntaan.

- Vaalipiiriasialla ja suuntautumisella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Tarjotaanko nyt jatkossakin kaikille riittävät palvelut? -Kyllä, on Seikkulan ehdoton vastaus.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi