Murjaanien kuningas hämmästyttää illastajia

Oulun Tierna-aika on käynnistyy joulunavauksella perjantaina kello 18.00. Nuutin päivään asti kestävä kausi sisältää sekä uusia että perinteisiä tapahtumia. Tierna-ajan pääroolissa loistavat tietysti tiernapojat.

tiernapojat
Kuningatar Herodes ja Murjaanien kunigas.
YLE / Niina Rintala

Tiernaperinteellä on vahvat juuret Oulussa. Tiernapoikakilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1933. Tiernapoikaperinnettä kehitetään Oulussa muun muassa valtakunnallisella tiernapoikakilpailulla, jota varten lapset ovat voineet harjoitella muun muassa Oulun seurakuntayhtymän ja Tiernasäätiön järjestämässä tiernapoikakoulussa. Uudenlainen Tiernashow & Dinner on muovattu nimenomaan aikuisille.

- Aikuiset ihmiset tuo tietysti tunneskaalaan paljon lisää, eli sinne saadaan sitä huumoria ja hauskanpitoa, mutta myös niitä toisia tunteita. Myöskin vihaa ja surua ja riitaa ja mustasukkaisuutta. Ja ehkä myös rakkautta ja romantiikkaa, Merja Satulehto maalailee.

Ravintolaan suunnattu esitys pukee perinteiset tiernapojat nykypäivän vaatteisiin. Tiernapoikaperinne on vahva oululainen perinne ja esitys on tehty sitä kunnioittaen.

- Totta kai tässä nyt sitten kuullaan Oulun murretta ja minäkinhän puhun hirviän leviästi Oulun murretta. Kyllä se siellä läsnä sitten on. Meistähän osa on paluumuuttajia Ouluun, että kyllä tavallaan sellaiset oululaiset traditiot ja oululaiset perinteet ovat meille hirveän tärkeitä ja me halutaan nostaa niitä esille, kertoo Satulehto.

- Se, mitä tässä käytetään hyväksi, on se, että ihmiset tietää, että mitä pitäisi tapahtua. Ja me mennään siihen suuntaan, mutta sitten voi olla, että vähän lähdetään siltä polulta eksymään ja ennen kuin palataan takaisin ja mennään taas eteenpäin, hehkuu mänkkiä esittävä Lauri Salovaara.

Lähteet: YLE Oulu