Lapset tenttasivat Niinistöä virtuaalikahvilassa

Helsingissä juhlittiin tänään lasten oikeuksien 20-vuotispäivää. Finlandiatalossa pidetyssä Suomen Lasten Parlamentin istunnossa lapset pääsivät kuuntelemaan toisiaan ja tenttaamaan puhemies Sauli Niinistöä Habbo Hotelissa.

talous
Sauli Niinistö opettelee virtuaalikahvilan netikettiäYLE

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö opiskeli tänään, miten lasten maailmassa saa sanansa kuuluviin. Niinistö uskaltautui Habbo Hotellin virtuaalikahvilaan keskustelemaan lasten oikeuksista.

- Siihen kirjoitat ja sitten kun samalla painat enteriä, painat tuosta. Silloin se huutaa, se näkyy koko huoneessa, opastaa Jenni Raivio.

Mini-Sauli seisoo tietokoneen ruudulla näkyvässä huoneessa hieman yksinäisen oloisena. Sitten kysymyksiä alkaa sadella.

- Tarkistatko sinä vaatteidesi alkuperän, kysyy yksi keskustelijoista.

- Missä asiossa lasten pitäisi päättää itse?

Puhemies naputtelee ankarasti ja vastukset ilmestyvät puhekuplina ruudulle.

- Riippuu varmaan asiasta..., Habbo-Sauli aloittaa.

Valta vaihtui lasten parlamenissa

Niinistön seikkaillessa Habbossa yläkerrassa kokoontui avausistuntoonsa sarjassaan toinen Suomen Lasten Parlamentti. Kolme vuotta toiminut ensimmäinen edustajisto luovutti paikkansa uudelle sukupolvelle. Yksi uusien edustajien tärkeimmistä viesteistä aikuisille oli, että lapsilta ei pidä ainoastaan kysyä, vaan vastaus pitää myös muistaa kuunnella.

- Tärkeintä on, että lapsia kuunnellaan. Pitää saada sanoa, mitä mieltä on, pohtii Pornaisten edustaja Sara-Lotta Hartikainen.

- Jokaisella on oikeus vaikuttaa ja kertoa oma mielipiteensä, toteaa puolestaan tuusulalainen Anna Saarinen. Saarinen haluaisi parlamentissa kiinnittää erityisesti huomiota myös ympäristöasioihin ja hauskanpitoon.

Tuusulalainen Harri Iisakka haluaa taas puolustaa sananvapautta. Siihenkään oikeuteen ei liity ikärajaa.

- Kuunnelkaa lapsia, niillä on tosi hyviä mielipiteitä.

Lähteet: YLE Helsinki