Brittiläinen kissa hurmaa olemuksellaan

Pehmeä ja kookasrakenteinen brittiläiskissa on luonteeltaan ihmisrakas. Yksi tunnetuimmista kissaroduista rakastaa nyhjätä vieressä ja parkkeeraa ärsyttävän valloittavasti sanomalehden päälle juuri, kun yrität lukea sitä.

kissa
Pikipoika-kissa
Brittiläinen kissa Pikipoika valloittaa pyöreällä ja pehmeällä olemuksellaan.YLE / Maija Koivunen

Vaikka brittiläinen kissa on ihmisrakas, se ei tule mielellään syliin. Kovasti jutteleva kissa ei myöskään välitä kiipeillä kovin korkeisiin paikkoihin.

Useimmiten ihmiset ovat nähneet sinisen, eli kansanomaisemmin harmaan brittiläiskissan television kissanruokamainoksessa. Brittiläisiä kissoja löytyy toki muissakin väreissä.

– Brittiläisellä kissalla voi olla jopa 350 erilaista värimuunnosta. Minun kissojeni värityksen nimi on shaded silver eli varjostettu hopea, kertoo mikkeliläinen vuodesta 1983 brittiläisiä kissoja harrastanut Pirjo Teräsalmi.

Näyttelyt tuo samanhenkiset ihmiset yhteen

Rotukissan hankkimisen yhteydessä Teräsalmelle oli luonnollista lähteä käymään kissan kanssa näyttelyissä.

– Parasta näyttelyissä on, kun siellä tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Hienoa on myös se, jos oma kissa pärjää, sanoo kolmen kissan emäntä Teräsalmi.

Kissan valmisteleminen näyttelyyn ei vaadi valtavia toimenpiteitä. Kissalta leikataan kynnet ja silmien ja korvien täytyy olla puhtaat. Haluttaessa kissan voi myös pestä.

– Näyttelytoimintaan pääseminen on helppoa. Alkuun pääsee sillä, että omistaa kissan. Nykyään näyttelyihin voi osallistua myös tavallisen maatiaiskissan kanssa, toteaa Teräsalmi.

Kissaliittoon liittymällä pääsee alkuun. Liiton sivuilla on paljon ohjeita näyttelyitä varten, ja useimmiten myös kissan kasvattaja auttaa näyttelyharrastuksen alkutaipaleella.

Lähteet: YLE Etelä-Savo