Arhinmäki lyhentäisi työaikaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaa lyhentää suomalaisten työaikaa. Porissa vasemmistoliiton puoluevaltuustossa Arhinmäki sanoi, että työaikaa voitaisiin lyhentää lisäämällä lomia.

talous
Paavo Arhinmäki menossa Ykkösaamun studioon.
YLE

Arhinmäen mielestä vasemmistoliiton tulevaisuuden tavoitteeksi pitää ottaa työajan lyhentämien, niin että ihmisten jaksaminen ja viihtyminen työelämässä paranee. Arhinmäen mielestä lomien lisääminen olisi myös yrittäjäystävällinen tapa lyhentää työaikaa.

- Tätä kautta syntyy myös tehokkuutta, joka mahdollistaa työajan lyhentämisen ilman toimeentulon heikkenemistä, hän katsoo.

Arhinmäki heitti ilmaan ajatuksen myös siitä, että Suomi voisi olla kiinni joulukuussa samalla tavalla kuin heinäkuussa.

Progressiivinen vero kaikille

Arhinmäki haluaa progressiivisen veron kaikille tuloille. Hän toivoo sitä erityisesti pääomatuloille. Progressiivisessa verotuksessa veroaste nousee tulojen mukaan.

Arhinmäki otti kantaa verotukseen lauantaina Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa Porissa. Pääomavero on nyt 28 prosenttia. Se maksetaan esimerkiksi vuokra- ja osinkotuotoista.

Arhinmäen mielestä myös pääomatuottojen kuten osinkojen verotuksessa on otettava käyttöön periaate, jonka mukaan veroaste nousee tulojen mukaan.

- Mitä enemmän tuloja, sen enemmän veroa, hän havainnollisti.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on esittänyt progressiivista kunnallisveroa.

Arhinmäki vaati myös työajan lyhentämistä. Päivittäisen tai viikoittaisen työajan lyhentämisen sijaan hän ottaisi käyttöön pidemmät lomat.

Lähteet: YLE Uutiset