1. yle.fi
  2. Uutiset

Thors: Turvapaikanhakijoiden tuet arvioidaan uudestaan

Suomen turvapaikahakijoille antamia avustuksia harkitaan uudestaan, kertoo maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) YLE Uutisille. Uudistuksia pohditaan sisäasiainministeriön selvityksen pohjalta marraskuun lopussa.

Kotimaan uutiset
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) Eduskunnan kätytävällä.
YLE

Turvapaikanhakija saa Suomessa eniten kuukausittaisia avustuksia verrattuna muihin EU-maihin, kertoi Aamulehti lauantaina Sisäasiainministeriön selvityksen tietoihin nojaten. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa perheille maksetut avustukset ovat kaksinkertaiset. Saksassa puolestaan tukien sijaan annetaan perheille majoitus ja ruoka.

- On selvää, että tukijärjestelmissä on suuria eroja Euroopan maissa. Pohjoismaat ovat kuitenkin sellaisia, joissa ihmisistä pyritään huolehtimaan, Thors toteaa.

Suomen maahanmuuttajille maksamat tuet ovat pysyneet ennallaan vuodesta 1999, mutta nyt järjestelmään ollaan puuttumassa. Avustusten määrää saatetaan Thorsin mukaan jopa vähentää.

Harkinnan alla ovat muun muassa avustusten laskentatavan uudistaminen ja joidenkin vastaanottokeskusten järjestämät ilmaiset ruokailut.

- Selvitykset ovat osoittaneet, että valtiolle tulee kalliimmaksi järjestää ruokailua ja lisäksi se passivoi ihmisiä hirveästi. Jatkossa harkitsemme, mitkä ovat sellaiset menot, jotka tulisi kattaa toimeentulotuesta, Thors kertoo.

Suomessa turvapaikanhakijoiden tuet on sidottu yleiseen toimeentulotukeen, josta tehdään vähennyksiä riippuen, siitä mitä avustuksia turvapaikanhakija saa. Myös aktiivisuus esimerkiksi töihin tai koulutukseen vastaanottokeskuksessa vaikuttaa tukien määrään.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi