1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nicaraguassa kymmenet tuhannet marssivat

Sekä sandinisti-hallituksen vastustajat että puolustajat marssivat lauantaina Managuan kaduilla. Marssien syynä olivat presidentti Daniel Ortegan aikeet asettua uudelleen ehdolle presidentinvaaleissa.

Ulkomaat
Hallitusta vastustavat mielenosoittajat Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa. Kuljettavat punaisia lippuja ja kylttejä.
Mario Lopez/EPA

Kaksitoista ihmistä loukkaantui, kun presidenti Daniel Ortegan vastustajat ja puolustajat ottivat yhteen. Molempien puolien marssit oli alunperin suunniteltu alkaviksi samaan aikaan ja samasta paikasta. Lopulta Ortegan kannattajien marssi siirrettiin väkivallan pelossa toiseen paikkaan.

Etukäteen suunniteltujen marssien aiheena oli Nicaraguan korkeimman oikeuden viime kuussa tekemä päätös, jonka mukaan istuva presidentti Daniel Ortega voi asettua uudelleen ehdolle vuoden 2010 vaaleissa. Nicaraguan perustuslaki rajaa presidentin virkakaudet yhteen.

Sandinistit odottivat tukimielenosoitukseensa satoja tuhansia osanottajia, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan mukana oli vain tuhansia ihmisiä. Opposition marssilla sanotaan olleen kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Daniel Ortega johti vuonna 1979 Nicaraguan sandinisti-vallankumousta, joka syöksi diktaattori Anastasio Somozan vallasta. Ortega toimi Nicaraguan presidenttinä vuosina 1985-1990, ja hänet valittiin uudelleen presidentiksi vuonna 2006. Sen jälkeen häntä on syytetty yksinvaltaisista otteista ja opposition tukahduttamisesta.

Vilppi viime vuoden paikallisvaaleissa johti siihen, että monet maat jäädyttivät kehitysapunsa Nicaragualle.

Valtaa pönkitetään perustuslain muutoksilla

Monet Latinalaisen Amerikan maiden presidentit ovat viime vuosina hakeneet perustuslain muutoksilla itselleen oikeuden uudelleenvalintaan. Näin ovat toimineet vasemmistolaiset presidentit Venezuelassa, Boliviassa ja Ecuadorissa. Myös Kolumbian oikeistolainen presidentti Álvaro Uribe on yrittänyt ajaa läpi hänelle kolmannen kauden sallivaa perustuslain uudistusta.

Keskiamerikkalaisessa Hondurasissa presidentti Manuel Zelayan yritykset muuttaa perustuslakia johtivat viime kesäkuussa sotilasvallankaappaukseen, jonka synnyttämä poliittinen kriisi on edelleen menossa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset