1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Twilight - uusikuu

Jos Chris Weitzin ohjaamaa teosta Twilight - uusikuu tulisi arvioida puhtaasti elokuvana, ei saldo olisi kummoinen. Dialogi on älytöntä ja näytteleminen osin senkin vuoksi kornia. Mutta ei anneta kriitikontähtien hämätä, kriitikko Anu Silfverberg sanoo. Tarmo Poussukin uskoo, että otollisimman kohdeyleisön elokuva saa samaistumaan.

Stephenie Meyerin suosittuihin romaaneihin pohjautuva elokuvasarja teinitytön ja vampyyripojan romanssista on ehtinyt toiseen osaansa. Siinä Bellan ja Edwardin romanssi laitetaan yllättäen jäähylle jälkimmäisen aloitteesta. Melko hatarasti perusteltu juonenkäänne tarjoaa Bellalle mahdollisuuden tutustua jo ykkösosassa näkyvästi mukana olleeseen Jacobiin.

Shakespearen Romeota ja Juliaa melko kömpelösti mukaileva leffa nostaa vampyyrien rinnalle toisenkin kauhukulttuurin klassisen hahmon: ihmissuden. Nähtäväksi jää, liittyvätkö fantasiahahmojen seuraan kolmannessa osassa myös zombit tai kenties velhot.

Elokuvana Uusikuu on selvästi edeltäjäänsä heikompi, mutta otollisimmalle kohdeyleisölleen eli teinitytöille se tarjonnee houkuttelevia samastumiskohteita ja helposti tunnistettavia ongelmia. Mormonitaustaisen Meyerin vampyyrisaagahan käsittelee pohjimmiltaan jokaiselle teinitytölle tuttua kysymystä siitä, miten pitkälle seurustelusuhteesa pitäisi mennä.

Twilight – uusikuu muistuttaakin yleisöään samasta totuudesta kuin teinityttöjen äidit kautta aikojen: nuoret miehet ovat viettiensä ajamia petoja, joiden kanssa kannattaa pitää varansa.

Tarmo Poussu

Twilight - uusikuu -teoksella ei elokuvallisia ansioita juuri ole, mutta viihdyttävä se on ehdottomasti.

Twilight-sarjan fantasiamaailma on ihastuttava. Jos olet koulun nörttien kanssa hengaava depressiivisyyteen taipuvainen teinityttö, ei hätää: ovista ja ikkunoista tunkee silti eri tavoilla kauniita ja sielukkaita poikia, joilla on kullakin sopivan synkkä tarina kerrottavanaan. Valitako lihaksikas ruskeasilmäinen ihmissusi vai romanttisen kalpea vampyyri - siinäpä tytölle pohdittavaa kerrakseen.

Elokuvan estetiikka toimii: sateiset metsämaisemat ja vanhan mantereen uskonnolliset juhlapaikat luovat sopivat puitteet kansainvälisille vampyyripiireille. Kliseistä otetaan kaikki irti - ja se on hauskaa.

Anu Silfverberg