Tutkijat uskovat löytäneensä Shangri-Lan Nepalin vuoristosta

Nepalin vuoristosta löytyneet maalaukset ja käsikirjoitukset liittynevät legendaariseen Shangri-Lan onnelaan, jonka britti James Hilton teki 1930-luvulla kuuluisaksi romaanillaan Sininen kuu. 1400-luvun uskonnolliset tekstit ja seinämaalaukset löydettiin luolista, joka sijaitsivat Mustangin muinaisessa kuningaskunnassa.

kulttuuri

Luolia ei pitkään aikaan tutkittu lainkaan, sillä alue oli suljettu ulkopuolisilta. Nykyäänkin sinne päästetään vain tuhat ulkomaalaista vuodessa.

Yhdysvaltalainen Himalajan-tuntija Broughton Coburn ja veteraanikiipelijä Pete Athans pääsivät noihin ihmiskäsin tehtyihin luoliin toissa vuonna. Sisältä he löysivät buddhalaistemppelin, joka oli koristeltu seinämaalauksin. Yksi 55 kuvan sarja kertoi Buddhan elämänvaiheista. Toisella matkallaan viime vuonna he löysivät useita 600 vuoden takaisia luurankoja sekä käsikirjoituksia.

Kulttuuriaarre tuntuu osuvan yksiin buddhalaisten legendaarisen Shambhalan eli "salaisen laakson" kanssa. Hilton perusti Sininen kuu -romaaninsa näihin tarinoihin onnelasta, jossa "valaistuneet kuninkaat vartioivat buddhalaisuuden tärkeimpiä rauhan ja sopusoinnun oppeja, vaikka muu maailma oli hukkunut sotaan ja ahneuteen".

Muistoja menneisyydestä jo 1600-luvulla?

Tutkijat havaitsivat, että vuosisatojen varrella luolissa oli käynyt varkaita, jotka olivat leikelleet käsikirjoituksista kuvitusta. Tuhoa olivat tehneet myös pyhiinvaeltajat nakutellessaan luolien seinistä matkamuistoja. Säilyttävä voima sen sijaan on ollut vuoriston viileä ja kuiva ilmasto.

Tutkijat onnistuvat keräämään 30 kansion verran käsikirjoituksia, joissa yhdistyvät buddhalaisuus ja sitä aiempi tiibetiläisusko bön. Se kertoo bönin säilyneen alueella vielä pari sataa vuotta senkin jälkeen, kun tiibetiläiset alkoivat kääntyä buddhalaisuuteen. Tutkijat arvelevat, että Mustangin buddhalaiset kuninkaat säilöivät bönin pyhät tekstit luoliin, koska eivät halunneet tuhota niitä.

Tämän päivän Mustangia kutsutaan "maailmanlopuksi", koska se on kulttuurisesti eristyksissä Kiinan miehittämästä Tiibetistä. Kuva- ja käsikirjoituslöytö osoittaa kuitenkin, että satojen vuosien ajan Mustang oli keskeinen, elävä ja eloisa alue, tutkijat sanovat.

Löydöistä kertoo National Geographic News -verkkosivu. Aiheesta tehty tv-dokumentti Lost Cave Temples of the Himalayas and Secrets of Shangri-La nähtiin yhdysvaltalaisella PBS-kanavalla viime viilolla.

Lähteet: YLE Uutiset