Britannia aikoo rakentaa tuntuvasti uutta ydinvoimaa

Iso-Britannia tähtää ydinenergian tuntuvaan kasvattamiseen sähköntuotannossa. Se saattaa rakentaa jopa kymmenen uutta ydinvoimalaa vanhojen tilalle. Suunnitelman vastustajien mukaan ydinvoiman lisäämisen sijaan pitäisi panostaa uusiutuviin energiamuotoihin.

Ulkomaat
Rautaisia sähkötolppia ja -linjoja pellon päällä.
YLE

Vuosikymmeniä käytössä olleet Iso-Britannian ydinvoimalaitokset ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Hallitus on nyt nimennyt paikkakunnat, joille uudet voimalat voidaan rakentaa. Paikkoja on kymmenen ja teoriassa niihin kaikkiin voidaan rakentaa moderni ydinvoimala.

Lopullinen määrä riippuu sähkönkulutuksen kasvusta ja energiayhtiöiden halukkuudesta hakea rakennuslupia. Luonnonsuojelujärjestöt vastustavat suunnitelmaa. Heidän mukaansa ydinvoiman lisäämisen sijasta hallituksen tulisi panostaa uusiutuviin energiamuotoihin.

Teollisuus: Ydinvoima on vähäpäästöistä

Ydinteollisuuden tiedottajan John McNamaran mukaan hallitus ymmärtää hyvin, että maan on siirryttävä vähemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaan talouteen, ja energian tuotannossa ydinvoima merkitsee juuri tätä.

Ydinvoimaa vastustajan Solarcanturyn toimitusjohtaja Jeremy Legget on täysin eri mieltä:

- Tarvitsemme uusia energiaratkaisuja nopeammin kuin mitä ydinvoima pystyy tarjoamaan. Siksi meidän tulee panostaa energiatehokkuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin.

Suurimpia ja poliittisesti arkaluontoisimpia kysymyksiä on radioaktiivisen jätteen käsittely. Ydinjätteestä ei Britanniassa vallitse minkäänlaista konsensusta. John McNamaran mukaan ydinvoimateollisuudella on 60 vuoden kokemus ydinjätteen turvallisesta käsittelystä. Jeremy Leggetin mukaan se on hämäystä:

Vastustajat: Jäteongelmakin ratkaisematta

- Ydinvoimateollisuus ei myöskään ole kyennyt ratkaisemaan jäteongelmaa, vaan pyrkii salaamaan radioaktiiviset vuodot, joita on paljon.

Suomalaisen Olkiluodon voimalan rakennustyömaan tuskallista edistymistä on Britanniassa seurattu tarkkaan.

- Suomen ja Ranskan uudet voimalat ovat loistoesimerkkejä täydellisestä epäonnistumisesta, Legget sanoo. - Niiden rakentamisaikataulut ja budjetit ovat karanneet käsistä täysin.

Britanniaa uhkaa joka tapauksessa energiapula ensi vuosikymmenellä. Suurin osa maan vanhoista ydin- ja hiilivoimaloista on tulossa eläkeikään. Yhtä mieltä ollaan vain siitä, että tulevaisuuden energian on oltava vihreää. Erimielisyys keinoista, joilla tavoitteeseen päästään.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus