Nettihuutokaupasta löytyi Chaplinin tuntematon elokuva

Antiikkiesineiden keräilijä on löytänyt Charles Chaplinin elokuvan, jota ei tiedetty olevankaan. Brittiläinen Morace Park osti internethuutokaupasta peltipurkin, joka etikettinsä mukaan sisälsi "vanhan filmin". Häntä kiinnosti enemmän purkki kuin sisältö, kunnes ostos osoittautui Chaplinin tekemäksi sotapropagandaelokuvaksi.

Espanjan Malagassa on esillä Chaplin en imagenes -näyttely marraskuun loppuun 2009 asti. Kuva: EPA / Jorge Zapata

Brittiläinen Guardian-lehti kertoo, että antiikkiesineitä harrastuksekseen ostava ja myyvä Park maksoi kolhiintuneesta kelakotelosta vajaat neljä euroa. Sisällä ollut fIlmi tuli kaupan päälle. Parkin yllätykseksi elokuvan alussa luki "Charles Chaplin Zeppedissä". Hän ei ollut moisesta filmistä kuullutkaan, eikä internetistäkään ollut apua.

Yhdessä brittiläisen elokuvaluokittelulaitoksen entisen johtajan John Dyerin kanssa hän alkoi selvittää, mikä Zepped mahtoi olla. Heitä kiinnosti myös, miksi filmi oli historioitsijoille ja Chaplinin-tuntijoille tuikituntematon.

Seitsenminuuttinen filmi alkaa Chaplinin näyttelemällä kohtauksella mutta muuttuu sitten animoiduksi unimaisemaksi. Siinä Chaplin tekee pilaa hyökkäävästä ilmalaivasta, zeppelinistä, joka oli aikanaan vahva saksalainen sotakone. Park kertoo Guardian-lehdessä, että jälki muistuttaa Monty Python -animaatioita.

Park ja Dyer tulivat siihen tulokseen, että elokuvan täytyy olla ensimmäisen maailmansodan aikaista sotapropagandaa. He uskovat, että sillä pyrittiin lievittämään ilmalaivojen aiheuttamaa kauhua Britanniassa, jota Saksa pommitti zeppelineistään.

Elokuva ehkä kasattiin Chaplinin tietämättä

Toinen vihje alkuperästä ja ajankohdasta on filmin alkuteksti, jotta mainitaan yhdysvaltalainen Essenay-elokuvayhtiö. Nuori Chaplin solmi Essenayn kanssa joulukuussa 1914 sopimuksen, joka nosti hänen kulkurihahmonsa maailmanmaineeseen. Sopimus kuitenkin katkesi palkkaerimielisyyksiin vain vuosi myöhemmin.

Yhdysvaltalainen elokuviin erikoistunut historioitsija Michael Pogorzelski arvelee, että elokuvaa liimattiin Essenayssa kokoon Chaplinin filmeistä leikatuista pätkistä, joihin lisättiin tuoreita kuvia ilmalaivoista sekä animaatio-osuuksia. Se oli yhtiöltä joko piratismia tai yritteliäisyyttä, mutta tulos on joka tapauksessa hyvin kiinnostava ja merkittävä, Pogorzelski sanoo.

Park ja Dyer jatkavat arvoituksen selvittämistä parhaillaan Los Angelesissa, ja heidän tutkimuksistaan tehdään dokumenttielokuvaa. Ratkaisematta on muun muassa se, mitä tietä filmi päätyi nettihuutokauppaan. Parkin sijoitus oli joka tapauksessa kannattava, sillä ostoksen käyväksi hinnaksi arvioidaan jopa 45 000 euroa.