Silja Europa saapui Turkuun

Silja Europa on saapunut Turkuun kahden hinaajan saattelemana puoli viiden jälkeen maantai-iltana. Sukeltajat tarkastivat Silja Europan pohjan Airistonselällä. Tarkastuksessa selvisi, että alus sai sunnuntaina merellä peräsinakselivian, jonka takia se kääntyi vain oikealle.

Kotimaa
Silja Europa saapui Turkuun kahden hinaajan saattelemana.
Silja Europa saapui Turkuun kahden hinaajan saattelemana.YLE

Tallink Silja arvioi, että Silja Europa on korjausten ajan pois liikenteestä noin viikon verran. Laiva telakoidaan, mutta korjauspaikasta ei ole vielä tietoa. Rikkoutunut peräsinakseli korvataan uudella. Yhä on epäselvää, miten aluksen peräsinakseli rikkoutui. Asiaa tutkitaan parhaillaan.

Alus kiersi maanantaita vasten yönä kehää ( katso kartasta (siirryt toiseen palveluun) ) Sottungan tuntumassa, Ahvenanmaalla. Aamuseitsemältä apuun saatiin hinaaja, joka alkanut vetää matkustajalauttaa kohti Turkua. Laiva ja sen 1 400 matkustajaa saapuivat Turkuun kello puoli viiden jälkeen.

Silja Europan matka tyssäsi peräsinvikaan sunnuntaina iltapäivällä. Aluksen olisi pitänyt saapua Turkuun sunnuntaina iltaseitsemän jälkeen.

Tallink Siljan varatoimitusjohtaja Pasi Näkki kiistää, että Silja Europa olisi ollut eilen vaarassa ajautua karille.

- Laivalla ei ole ollut vaaratilannetta. Laiva on täysin hallinnassa, ja matkustajat ovat turvallisesti kyydissä, sanoo Näkki.

Laivan pääkoneet ja ohjailupotkurit toimivat, ja laiva oli viasta huolimatta ohjattavissa. Ennen satamaan saapumista sukeltajat tutkivat laivan peräsimet. Tarkastuksessa selvisi, että oikean puoleinen ruoriakseli oli vahingoittunut.

Tämän jälkeen laiva suuntasi kohti Turun satamaa, jossa matkustajat voivat poistua laivasta.

Turun Meripelastuskeskus kohotti valmiuttaan sunnuntaina saatuaan tiedon Silja Europan vaikeuksista. Lentolaivueen Super Puma -kone on kenttävalmiudessa ja vartiolaiva Tiira on hälytetty matkustajalautan turvaksi.

Turun Meripelastuskeskus: Ei varsinaista vaaratilannetta

Turun Meripelastuskeskuksen meripelastusjohtajan Johan Lindroosin mukaan tapahtumasarjassa ei ollut varsinaista vaaratilannetta mutta omat riskinsä kuitenkin. Silja Europa oli joutunut tekemään tilanteessa ilmeisesti äkkijarrutuksen. Näin Lindroos kommentoi tilannetta:

- En tiedä, olen kuullut, että siinä oli tällaisia yllättäviä liikkeitä ollut. Tämä on ihan luonnollista, kun tällainen vika ilmenee. Käsitykseni mukaan tässä ei ollut varsinaista vaaratilannetta. Totta kai tällainen tekninen vika keskellä saaristoa yllättää, siinä on aina omat riskinsä.

Kuten millaiset?

- Karilleajoriskit ja muut tällaiset. Siinä on melko rajoitetusti on tilaa liikkua noin isolla laivalla.

Kuinka lähellä karia se kävi?

- En pysty tuohon vastaamaan.

Tallink Silja hyvittelee matkustajia

Tallink Silja hyvitteli risteilyn venymistä tarjoamalla matkustajille ainakin ilmaisen illallisen sekä aamiaisen. Laivalla on 1 373 matkustajan lisäksi 286 miehistön jäsentä. Matkustajat eivät olleet jättäneet yhtään reklamaatioilmoitusta ennen kahta maanantaipäivää.

Kaikki Silja Europan lähdöt on peruttu 1. joulukuuta saakka ja matkalippujen hinnat palautetaan asiakkaille täysimääräisenä.

Tallink Silja on avannut suomalaisille matkustajille erikoisnumeron, josta asiasta saa lisätietoja. Puhelinnumero on 010 804 126 ja se on avoinna arkisin 8 - 21, lauantaina ja sunnuntaina 10 - 18.

Silja Europa liikennöi Turku-Tukholma-reitillä.

Lähteet: YLE Uutiset