Hiilijalanjälki astuu kauppaan

Ruokakauppoihin on muutamaan tuotteeseen ilmestynyt hiilijalanjälkimerkintä. Merkinnällä pyritään antamaan tietoa tuotteen vaikutuksista ilmastonmuutokseen.

Kotimaa
Carbon Trust

Englannissa iso kauppaketju alkoi käyttää ruokatarvikkeissa hiilijalanjälkimerkkiä kuluttajien painostuksesta. Myös Suomessa on jo muutamassa tuotteessa hiilijalanjälkimerkki ja merkinnät yleistyvät todennäköisesti jatkossa. Näin uskoo ainakin Jonne Hellgren, jonka yritys laskee tuotteille hiilijalanjälkimerkintöjä.

- Vaikuttaisi siltä, että yritykset ovat kiinnostuneita tuotteiden hiilijalanjälkimerkinnästä. Ensimmäisenä liikkeellä ovat olleet kasvisperäisiä tuotteita valmistavat yritykset, toteaa Natural Intrestin toimitusjohtaja Jonne Hellgren.

Merkinnän tarkoitus on antaa tietoa kuluttajalle tuotteen vaikutuksista ilmastonmuutokseen. Hiilijalanjälkimerkkiin sisältyy tuotteen elinkaaren aikaiset päästöt.

- Siihen on laskettu materiaalien, tuotantoprosessien, pakkauksen, jakelun, käytön ja tuotteen hävittämisestä aiheutuneet hiilidioksidipäästöt.

Hellgrenin mukaan kuluttajan voi olla hyvinkin helppo tulkita tuotteesta löytyvää merkintää.

- Se riippuu tietysti siitä, että miten laskenta on tehty. Johdonmukaisuus ja läpinäkyvyys on äärimmäisen tärkeää merkkien taustalla.

Merkintä palvelee myös yrityksiä

Hiilijalanjälkimerkillä pyritään palvelemaan ensisijaisesti kuluttajaa. Hellgrenin mukaan merkinnästä on apua myös yrityksille.

- Yritykset näkevät paremmin, että mistä ketjun vaiheista tuotteen kasvihuonepäästöt syntyvät ja kuinka niihin pystyy vaikuttamaan.

Natural Intrestin toimitusjohtaja Jonne Hellgrenin mielestä hiilijalanjälkimerkintä olisi hyvä olla jokapäiväisissä kulutustavaroissa.

- Silloin pystyisimme arvottamaan kulutusta ilmastonmuutoksen ohella. Saisimme siihen mittarin samalla tavalla kuin tuotteissa on kilokalorit.

Suomalainen tuottaa noin kymmenen tonnia vastaavan määrän hiilidioksidia vuodessa. Ruuan osuus on noin kaksi tonnia ruokavaliosta riippuen.

- Ruokavaliolla voi vaikuttaa hyvinkin paljon hiilijalanjälkeen, kun vähän miettii, miten ja milloin syö.

Lähteet: YLE Lahti