Vitamiinisuositukset aiheuttavat päänvaivaa

Vitamiinivalmisteiden kirjavuus aiheuttaa monelle kuluttajalle päänvaivaa. Esimerkiksi d-vitamiinin sopiva annostus voi hämmentää, sillä sitä neuvotaan usein ottamaan nykyistä saantisuositusta enemmän. Suomalaiset kärsivät muun muassa auringosta saatavan d-vitamiinin puutteesta, suositusta ei olla kuitenkaan lähiaikoina muuttamassa.

Kotimaa
Helsingin yliopiston dosentti Christel Lamberg-Allardt tarkastelee apteekin vitamiinihyllyjä.
Helsingin yliopiston dosentti Christel Lamberg-Allardt tarkastelee apteekin vitamiinihyllyjä.YLE

Vantaalaisen kauppakeskuksen apteekissa käy viikonloppuna kuhina. Tähän vuoden aikaan mukaan lähtee usein vitamiinipurkki. Esimerkiksi d-vitamiinin saanti ja suositukset puhuttavat.

Proviisori arvioi, että tänä tautisena syksynä purkkivitamiinia haetaan jopa aiempaa innokkaammin. Myös särky- ja kuumelääkkeitä menee kaupaksi.

D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja, dosentti Christel Lamberg-Allardt Heslingin yliopistosta sanoo, ettei d-vitamiinista ole tulossa uusia suosituksia.

- Ei ole tulossa, me ollaan pieni ryhmä, eikä me pystytä tekemään sellaisia suosituksia.

Viralliset d-vitamiinisuositukset voi ylittää

Saantisuosituksia muutetaan aikaisintaan vuonna 2012, jolloin Pohjoismaat niitä yhdessä pohtivat. Asiantuntija kuitenkin neuvoo, että nykyisen virallisen suosituksen voi hyvin ylittää, kunhan pysyttelee alle 50 mikrogramman päiväannoksessa. Hyötyä siitä on varsinkin yli kuusikymppisille.

Hyvä nyrkkisääntö on Lamberg-Allardtin mukaan 20 mikrogrammaa päivässä aikuisille ja 10 mikrogrammaa pikkulapsille.

- Ja muiden vitamiinien osalta - jos ei tule syötyä suositusten mukaisesti niin avuksi voi ottaa monivitamiinitabletin, mutta niitäkin kannattaa vertailla.

A-vitamiinin syöntiä Lamberg-Allardt toppuuttelee.

- Valitettavasti täällä on näitä pillereitä, joissa on tätä A-vitamiinia ja mielestäni tämä A-vitamiini on ihan turha, me saamme ihan riittävästi a-vitamiinia ja ylimääräinen a-vitamiini ei ole hyvä asia.

Jos tuntuu siltä, ettei enää pysy kärryillä vitamiinipurkkien viidakossa, niin Lamberg-Allardt suosittelee kysymään rohkeasti apteekin työntekijöiltä.

Lähteet: YLE Uutiset / Niina Honka