Ossi Runne ja Lea Laven palkittiin pikästä urastaan

Pitkän iskelmäuran tehneet Lea Laven ja Ossi Runne ovat saaneet Kullervo Linna -säätiön palkinnon. Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto on jakanut palkintoja ja apurahoja 20 vuoden Kullervo Linnan tekijänoikeuskorvauksista, jotka Linna säätiöi tähän tarkoitukseen. Säätiön tarkoituksena on edistää iskelmä- ja tanssimusiikkia Suomessa.

kulttuuri
Auraviihde

Lea Lavenin ura lähti lentoon Haukiputaalla, kun teinityttö pyysi päästä laulamaan tanssilavalla esiintyneen orkesterin kanssa. Ensimmäinen levytys oli italialainen käännösiskelmä Se on elämää, jonka kääntäjän Chrisse Johanssonin kanssa syntyi sittemmin 1970-luvulla monta hittiä, muun muassa Tumma nainen ja Soley, soley.

Vuonna 1979 Laven voitti Syksyn sävel -kilpailun iskelmällä Ei oo, ei tuu, ja 20 vuotta myöhemmin hän uusi voittonsa laululla Nyt kun oot mennyt. Kulta- ja platinalevyjä hänellä on useita vuosikymmeniltä.

Ossi Runne tarttui nuorena viuluun Viipurin musiikkiopistossa, mutta tultuaan evakkona Helsinkiin hän vaihtoi trumpettiin ja liittyi Helsingin Kaartin soittokuntaan. Sodan jälkeen alkoi tanssimuusikon ura, jonka aikana hän säesti muun muassa Olavi Virtaa.

Kaikkiaan ura on ollut vertaansa vailla. Runne on työskennellut Musiikki-Fazerin levytyskapellimestarina, Radion tanssiorkesterin johtajana ja TV 1:n kapellimestarina. Hän on itse soittanut yli 4 000 levytyksellä, ja hänen sävellyksiään ovat esittäneet muun muassa Tamara Lund ja Anneli Sari.

Kullervo Linnan -säätiön tunnustuspalkinnot ovat 4 200 euron arvoisia.

Lähteet: YLE Uutiset