Tyrvään kirkko sai lisätukea maalauksiinsa

Tuhopoltossa 12 vuotta sitten palanut Tyrvään Pyhä Olavin kirkko on saanut kirkkohallitukselta lisärahaa sisätilojen taideteoksiin ja kameravalvontajärjestelmään. Maalaukset ovat tehneet Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala.

Yksityiskohta Kuutti Lavosen maalauksesta. Kuva: YLE

Seurakunta pyysi kirkkohallitukselta 193 000 euron lisämäärärahaa. Tiistaisessa kokouksessaan kirkkohallitus päätyi 145 000 euroon.

Pyhän Olavin kirkosta jäivät syyskuussa pystyyn vain muurit. Holvin, vesikaton ja muitten puisten osien lisäksi tuhoutuivat myös maalaukset. Kirkkohallituksen, opetusministeriön, kansalaiskeräyksen ja talkootyön ansiosta kirkko saatiin kuitenkin korjattua. Se otettiin uudelleen käyttöön vuonna 2003.

Kirkko oli pitkälti palautettavissa alkuperäiseen asuunsa, koska se oli dokumentoitu juuri ennen tuhopolttoa uutta paanuukattoa suunniteltaessa. Maalausten rekonstruointi olisi kuitenkin ollut parhaimmillaankin epävarmaa, joten seurakunta ja asiantuntijat päätyivät tilaamaan nykyajan taidekäsityksen mukaiset maalaukset.

Lisärahaa grafiikanlehdistä

Kuutti Lavoselta ja Osmo Rauhalta tilat teokset valmistuivat viime kesänä. Rauhalan pensselinjälki näkyy kirkkosalissa alttarialueen luomiskertomuksessa ja paratiisissa sekä saarnastuolissa. Kuutti Lavonen on maalannut lehtereiden kaidepeileihin apostolit, viimeisen tuomion ja Kristuksen kärsimystien.

Seurakunnan varat eivät riittäneet maalausten kustannuksiin, joten apuun pyydettiin kirkkohallitusta. Taitelijoiden esityksestä teoksista tehdään myös grafiikkavedoksia, joista he saavat osittain palkkionsa.

Kirkkohallitukselta saatiin lisärahaa myös koristemaalauksiin ja kirkon dokumentointiin sekä videovalvontajärjestelmään, jolla estetään uudet tihutyöt.

Korjattua kirkkoa pääsee katsomaan tuomaanpäivän hartaudessa neljäntenä adventtisunnuntaina. Muutoin kirkko on vain kesäkäytössä.