1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimien pyhiinvaelluksen huipentuma käsillä

Arviolta 2,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa on Saudi-Arabiassa valmiina vuotuisen pyhiinvaelluksen huipentumaan. Järjestäjät viimeistelevät turvatoimia, joilla halutaan estää tavan takaa toistuvat onnettomuudet joukkotapahtumassa. Kaikkien pyhiinvaeltajien on määrä olla perillä Mekassa tiistai-iltana ennen keskiviikkona alkavia hajj-rituaaleja.

Ulkomaat
Mekka valmistautuu pyhiinvaellukseen. Suuri moskeija.STR/EPA

Keskiviikkona pyhiinvaeltajat osallistuvat tawaf-riittiin, jossa he kiertävät Kaaban kiveä. Kivi on Mekan suuressa moskeijassa, jota kohti muslimit kaikkialla maailmassa rukoilevat. Tämän jälkeen pyhiinvaeltajat suuntavat yöksi Minaan kiivetäkseen torstaina Arafat-vuorelle.

Tämänvuotista pyhiinvaellusta varjostaa sikainfluenssan uhka, kun saudikuningaskuntaan on saapunut ihmisiä 160 maasta eri puolilta maailmaa. Viranomaisten mukaan neljä pyhiinvaeltajaa on kuollut Saudi-Arabiassa tautiin.

Saudi-Arabia on varautunut sikainfluenssatapauksiin muun muassa määräämällä noin 15 000 terveysalantyöntekijää huolehtimaan sairastuvista pyhiinvaeltajista. Sairaaloihin on myös varattu satoja lisävuoteita.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi