Helsinkiin lisää tekojäätä

Rautatientorin tekojäärata Jääpuisto aukeaa lauantaiaamuna kello kymmeneltä yleisölle. Luistelun suosion kasvaessa myös tekojääratoja rakennettaan lisää, seuraavaksi Kontulaan.

Viime talvena Jääpuisto veti ennätystahtiin luistelijoita. Kuva: Helsingin kaupunki/ Paul Williams

Jääpuistossa vietetään virallisia avajaisia huomenna sunnuntaina. Juhlaohjelmaan kuuluu muun muassa ohjattu luistelukoulu, leikkimielinen temppurata ja luistelunäytöksiä. Paikalla on myös joulupukki.

Jääpuisto on auki päivittäin jouluaattoa lukuunottamatta. Kausi jatkuu maaliskuun loppuun asti, ellei armoton kevätaurinko lopeta luistelua ennen aikojaan.

Jää kestää lämmintä

Liikuntaviraston mukaan kenttää voidaan pitää jäädytettynä periaatteessa vielä, kun ilman lämpötila on kymmenen astetta plussalla - näin avajaisetkin saadaan turvattua. Viraston viestintäpäällikkö Mikko Juuti myöntää, että vesikelillä jäähdyttäminen on kallista puuhaa.

- Kyllähän siellä on putket punaisina tällä säällä, mutta tilanne muuttuu pakkasilla. Ainahan marraskuut nykyisin tahtovat olla tällaisia. Sille me emme voi mitään, että jäälle tulee vettä lämpimällä säällä. Ei kannata kaatua, etteivät housut kastu, naurahtaa Juuti.

Ohjelma vetää

Viestintäpäällikkö Juutin mukaan Jääpuistoon vetää väkeä laaja ohjelma, keskeinen sijainti ja hyvät palvelut. Paikan ovat ottaneet omakseen niin turistit kuin kaupunkilaisetkin. Kentän ohjelmasta vastaa alihankintayritys Image Match.

Liikuntavirastossa yhteistyöhön ollaan tyytyväisiä. Jääpuisto on palkittu Best of Helsinki- ja Unelmien Helsinki -tunnustuksilla ja Suomen liikunnan ammattilaisten Vuoden liikuntateko 2008 palkinnolla. Kentällä on vilkasta luistelukoulutoimintaa, livebändien esiintymisiä ja luistelua vaihtuvan levymusiikin tahtiin.

Luistelun suosio hurjassa kasvussa

Yhä useampi helsinkiläinen vetää luistimet jalkaan myös muualla kuin Rautatientorilla. Retkiluistelu on kasvattanut suosiotaan tasaiseen tahtiin ja luonnonjäitä odotellessa kansa täyttää tekojääradat. Viime talvena Helsingin tekojääradoilla oli 250 000 käyntikertaa. Tekojäitä rakennetaankin lisää vähitellen, seuraava rata nousee Kontulaan ensi vuoden puolella.

Juuti vihjaa, että myös muiden talviurheilijoiden toiveita on kuunneltu liikuntavirastossa. Tarkemmin hän ei suunnitelmia vielä suostu paljastamaan utelusta huolimatta.

- Virityksiä on, mutta kerrotaan niistä sitten myöhemmin. Sen verran voin paljastaa, että lumilautailijoille saattaa tulla jotain kivaa.