Interaktiivista oopperaa lapsille

Muutamassa Lapin koulussa on nautittu maanantaina improvisoiduista oopperaesityksistä. Kaksi rovaniemeläiskoulua sekä Ranuan yläkoulu ja lukio olivat mukana kokeilussa, jossa oppilaat pääsivät vaikuttamaan oopperaesitykseen interaktiivisesti.

oopperat
Interaktiivinen oopperaesitys Oikaraisen koululla
YLE / Jyri Tynkkynen

Oopperaa tässä ja nyt! -konsertti välitettiin Sibelius-akatemiasta tietoverkon välityksellä kymmeneen kouluun ympäri Suomea. Improah-ryhmän opiskelijat sepittivät esiintyessään laulut ja niiden tarinat 'lennosta' lasten ehdotusten perusteella.

Rovaniemen Oikaraisen koulu päätti osallistua tapahtumaan Lapin läänintaiteilijan Hannu Raudaskosken innoittamana, sanoo koulunjohtaja Hannu Rahko.

Lapista oli mukana kolme koulua, jos Ranuan yläkoulu ja lukio lasketaan vain yhdeksi kouluksi.

- Olin tosi yllättynyt teknisestä laadusta, miten hyvin kaikki toimi ja näkyi. Toivoisi vain vielä vähän lisää interaktiivisuutta, että meidänkin kuva näkyisi Helsingin päässä.

Oppilaat pitivät esityksestä

Oppilaat olivat innoissaan esityksestä, ja heitä oli valmisteltu siihen jo etukäteen.

- Meillä oli viime viikolla kirjailijatapaaminen, jossa kerrottiin oppilaille oopperasta, niin he tiesivät asian jo ennakkoon.

Tapahtuma saattaa poikia Oikaraisen koululla jatkoakin.

- Tuossa puhuttiin että teemme joulujuhlaan oopperan. Saa nähdä mitä me saamme aikaan. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu käymään oopperassa. Ainakin nyt on pohjatietoa siihen.

Lapsille seikkailuja ja toimintaa

Oikaraisen koulun 5-6-luokkalaiset katselivat esitystä tiiviisti. Esimerkiksi Joni Hyypiö piti näkemästään.

- Se oli ihan kiva näin alkusilmäyksellä, kun en ole ennen ollut oopperassa. Laulajat improvisoivat hyvin tarinoita, se oli oikein hyvä esitys.

Jonin mukaan lapsille ja nuorille pitää olla omia oopperaesityksiä.

- Se olisi hyvä, niin lapsetkin saisivat innoitusta oopperasta. Niissä olisi hyvä olla jännitystä ja seikkailua, jotta muutkin lapset innostuisivat.

Lähteet: YLE / Lappi