Liikennevalo ei välttämättä tunnista kaksipyöräistä

Liikennevalot voivat tuottaa ongelmia mm. mopoilijoille. Valo ei aina tunnista lähestyvää kaksipyöräistä, koska ajoneuvo on liian kevyt tiehen asennetulle liikeilmaisimelle.

Kuva: YLE

Liikennevalojen tunnistusongelmat ovat moottoripyöräilijöille ja mopoilijoille arkipäivää. Kuljettaja voi joutua seisomaan ajokkinsa kanssa minuuttikaupalla risteyksessä punaisissa valoissa, mutta valo ei vaihdu.

Syy löytyy tienpintaan asennetusta tunnistimesta, induktiosilmukasta, joka säätää valojen vaihtumista. Silmukka lähettää signaalin liikennevaloille kun ajoneuvo ajaa tunnistimen päältä. Ongelmana on, että silmukka ei aina tunnista kevyempiä kulkuneuvoja, kuten mopoja ja moottoripyöriä.

- Tunnistinta ei voi säätää liian herkäksi. Muutoin vaarana olisi, että silmukka reagoisi viereistä kaistaa ajavaan ajoneuvoon, jolloin väärä valo vaihtuisi, kertoo Lahden kaupungin liikenneinsinööri Unto Räty.

Pääsääntöisesti käyttökokemukset ovat Rädyn mukaan hyvät ja moitteita tulee harvoin. Järjestelmä on myös teknisesti luotettava, ainoastaan kevät tuottaa joskus ongelmia. - Roudan sulaminen voi katkaista tiessä olevan metallisilmukan jolloin niitä joudutaan uusimaan.

Liikennevalojen tunnistusjärjestelmä on päällä käytännössä koko ajan. Päivisin osaa risteyksiä ohjataan ajastuksella, jolloin valot on yhteenkytkettyinä, ns. vihreän aallon aikaansaamiseksi. Iltaisin kaikki risteykset toimivat kuitenkin liiketunnistimilla eli valot vaihtuvat liikennevirran mukaisesti.

Induktiosilmukoita löytyy jokaisesta Lahden valoristeyksestä. Yhteensä niitä on noin 700.