Viikinkimetalli toi Turisakselle kulttuuritunnustuspalkinnon

Hämeen Liiton tämän vuoden kulttuuritunnustuspalkinnon on saanut hämeenlinnalainen folk-metalliyhtye Turisas ja sen keulahahmo Mathias Nygård.

Turisas
Viikingin näköisiä miehiä veitset tanassa
Century Media

Hämeen Liiton maakuntahallituksen mielestä Turisas-yhtye edustaa uudenlaista hämäläistä luovuutta, yhdistäen perinteitä ja kansainvälistä kulttuuria.

- On hienoa, että kulttuurin jakkupukutädit tekee tämän. Kyllä me ollaan tyytyväisiä, tuumivat palkinnon vastaanottaneet Mathias Nygård ja Jussi Wickström. - Kyllä me ollaan edelleen hämeenlinnalaisia.

Turisas käyttää musiikissaan instrumentteina perinteisempien metallimusiikin instrumenttien lisäksi myös mm. viulua. Yhtye on tullut tutuksi paitsi viikinkimetallimusiikistaan myös soturihenkeä huokuvista esiintymisasuistaan ja varsin rankasta lavashowsta.

Turisas-yhtyeen perustivat Mathias Nygård ja Jussi Wickström Hämeenlinnassa vuonna 1997.

Viikinkisoturit valmistautuu uuteen sotaretkeen

Yhtye on jo saavuttanut myös kansainvälistä mainetta ja suosiota erityisesti Manner-Euroopassa. Turisas kerää parhaat yleisöt Englannissa, mikä on melkoinen saavutus. Brittejä on perinteisesti pidetty vaikeana yleisönä ulkomaalaisille yhtyeille.

Bändi on rakentanut shown ja musiikkinsa viikinkimytologian innoittamana.

- Me ollaan mieluiten yksinkertaisesti heavy-bändi, musiikki ei tarvitse turhia rajauksia. Vaikka viikinki-imago onkin sellainen, että osa yleisöstä tulee ennemmin katselemaan kuin kuuntelemaan, sanoo Turisaksen vokalisti Mathias Nygård.

Turisas on parhaillaan keikkatauolla ja tekee uutta musiikkia. Maailma on ihan päälaellaan Mathiaksen ja Jussi Wickströmin mielestä.

- Keikkatauon tuloksena oleva levy on pakko tehdä, mutta ei se mitään tuota, sanovat miehet.

Uutta pitkää kiertuetta valmistellaan ja ensi kesäkuun jälkeen Turisas nousee lavalle mutta nouseeko Suomessa, jää nähtäväksi.

- Ehkä me pieni Suomen kiertue saadaan sovitettua johonkin, tuumii Mathias.

Lähteet: YLE Häme