1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Santapark

Santaparkissa jouluna liki 150 työntekijää

Rovaniemen Santaparkissa työskentelee joulusesonkina lähes puolitoistasataa työntekijää. Yrittäjävetoiseksi siirtyneen luolan jouluilme on lappilaistunut ja samalla yhtiö on luopunut kaikesta alihankinnasta.

Toimitusjohtaja Ilkka Länkinen aikoo luotsata Joulupukin kotiluolan Santaparkin kannattavaksi. Kuva: Yle Esko Puikko

Yrittäjät Katja Ikäheimo-Länkinen ja Ilkka Länkinen uskovat, että seuraavalla tilikaudella yhtiö on jo voitollinen. Luolan työpaikat vetivät hakemuksia ympäri maailmaa, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Länkinen.

- Me saimme akrobatian ja sirkustaiteen osaajia Meksikosta, Norjasta, Englannista, Puolasta yli 600 hakemusta seassa puoliammattilaisia näyttelijöitä, Länkinen kertoo.

Ensimmäisen karsintaan ehdokkaista kutsuttiin noin sata ja toisen karsinnan jälkeen työntekijöitä palkattiin 60. Yhteensä Santaparkissa hyörii joulun aikana liki puolitoistasataa työntekijää.

- Siinä eivät ole ulkoalueiden ynnä muiden alihankkijoiden kerrannaisvaikutukset, Länkinen lisää.

Hyvin ennakkovarauksia

Länkisen mukaan Santapark on tänä vuonna saanut ennakkovarauksia vuoden 2007, eli yrittäjät odottavat hyvää sesonkia. Varausten lisäksi luolaan kävelee niin sanottuja walk-in -asiakkaita, joiden määrää ei vielä tiedetä.

Ilkka Länkinen odottaa joulua positiivisin mielin.

- Karsimalla omat kulut ja antamalla kenties ehkä vähemmälle joukolle vielä paremmat elämykset ja kokemukset niin uskon että hyvä tulee.

Santapark pitää avajaiset ensi lauantaina.

Napapiirin kasvu pysähtyi

Lapin joulukeskuksen Napapiirin kasvu on tyrehtynyt. Tähän pidetään syynä brittitalouden taantumaa, mutta myös markkinointia haluttaisiin tehostaa.

Rovaniemen matkailun ja markkinoinnin markkinointijohtajan Sanna Kortelaisen mukaan Norja ja Ruotsi panostavat nyt pohjoisen markkinointiin - toisin kuin Suomi, joka leikkaa rajusti ulkomaan markkinointia.

Huippuvuosi Napapiirillä oli vuonna 2007 kävijämäärässä mitattuna. Tuolloin arviolta puoli miljoonaa ihmistä etsi Rovaniemeltä joulun tunnelmaa ja Joulupukkia.