Lea Lavenille Kullervo Linna -palkinto

Haukiputaalta kotoisin oleva, nykyisin naantalilainen laulaja Lea Laven on palkittu Kullervo Linna -palkinnolla. Toinen palkituista on musiikkineuvos, kapellimestari Ossi Runne.

Kullervo Linnan säätiö
Auraviihde

Kullervo Linna -palkintoja on jaettu vuodesta 1989 lähtien. Kullervo Linnan Säätiön hallitus luovutti tunnustukset Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teostossa tiistaina 24.11. Molemmat palkitut saivat 4200 euroa.

Kultainen nuoruus -kappaleen säveltäjänä tunnettu muusikko säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina edustamansa musiikinlajin säveltäjille, sanoittajille ja esiintyjille. Säätiön tarkoituksena on edistää luovaa iskelmä- ja tanssimusiikkia sekä sen esittämistä Suomessa.

Ura lentoon Alakosken tanssilavalta

Lea Lavenin ura lähti lentoon Pentti Kankaan tango-orkesterin esiintyessä paikallisella Alakosken tanssilavalla. Teinityttö yleisön joukosta pyysi lupaa esittää Twilight Timen. Kangas suostui ja ihastui tummaan lauluääneen niin, että palkkasi Lavenin suoraan yhtyeensä solistiksi.

Radiosta Lavenia kuultiin ensimmäisen kerran hänen levytettyään italialaisen käännösiskelmän Se on elämää. Sanat olivat Chrisse Johanssonin, joka käänsi 1970-luvulla Lavenille runsaasti eksoottista ohjelmistoa. Esimerkiksi Tumma nainen ja Soley, soley ja ovat hittejä, joita yleisö janoaa edelleen. Samaan sarjaan kuuluu Jukka Kuoppamäen tekemä Rotunainen.

Leidi lavalla

Laven voitti Syksyn sävelen vuonna 1979 iskelmällä Ei oo, ei tuu (Sivonen -Reiman) ja tasan kaksikymmentä vuotta myöhemmin laululla Nyt kun oot mennyt (Samuli - Ruuska). Kulta- ja platinalevyjä hänellä on monelta eri vuosikymmeneltä.

2000-luvun näkyvimpiä tapauksia oli Lavenin esiintyminen Leidit lavalla -kiertueella yhdessä Paula Koivuniemen, Marion Rungin ja Katri Helenan kanssa.

Lähteet: YLE Oulu / Kullervo Linnan Säätiö