Ossi Runne antoi 60 vuotta trumpetille

Kaikkia mehuja trumpetti ei ole kuitenkaan miehestä imenyt. Runne kiertää edelleen tuttuja konserttisaleja johtamassa orkestereita ja tapaamassa nuoria soittajia. Erityisesti tyttöjen innostuminen puhallinsoittimista ilahduttaa konkaria, joka pyyhkii trumpetista enää vain pölyjä.

kulttuuri
Eurovision karsinnat 1978, Ossi Runne johtaa ja Vesa-Matti Loiri laulaa.
Suomalaista tv- ja musiikkihistoriaa. Eurovision karsinnat 1978, Ossi Runne johtaa ja Vesa-Matti Loiri laulaa.YLE

Äiti ohjasi Ossi Runnen muusikonuralle Viipurissa. Ossi ja äiti marssivat aikanaan Viipurin musiikkiopistoon ja sanoi, että pojasta pitää tehdä soittaja. Opinnot alkoivat viulunsoitolla Viipurissa ja jatkuivat Helsingissä Kaartin soittokunnassa sekä Helsingin konservatoriossa, josta löytyi myös trumpetti.

Kultaisen trumpetin laulusta 1950-luvun alussa käynnistyi Ossi Runnen mukaan trumpettimusiikin kulta-aika, jota kesti aina siihen saakka, kunnes kitarat tulivat ja veivät nuorison mielenkiinnon. Sitä ennen mies ehti soittaa myös ulkomailla muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa.

Musiikki-Fazerin studiopäällikkönä Ossi Runne työskenteli suomalaisten huippuartistien sovittajana ja säveltäjänä tuhansissa eri levytyksissä.

Tuottelias kirjoituspöytäkapellimestari

Yleisradiossa Ossi Runne teki myös eräänlaista pioneerityötä. Hänen kapellimestarivakanssinsa oli yhtiön ensimmäinen.

- Talossa ei ollut omia soittajia. Toimin eräänlaisena "kirjoituspöytäkapellimestarina" kooten erilaisia kokoonpanoja TV-ohjelmien tarpeisiin ja sovittaen niille musiikia, kertoo Runne.

Näistä ajoista Runne muistetaan parhaiten euroviisukapellimestarina. Hän on johtanut suurta euroviisuorkesteria 23 kertaa ja harmittelee, että euroviisut ovat muuttuneet musiikillisesta tapahtumasta suureksi showksi, jossa musiikin sijaan määräävät muut tekijät.

Pari vuotta sitten Ossi Runne jätti hyvästit trumpetin soittamiselle Erik Lindströmin juhlakonsertissa.

Hän opettaa ja johtaa konsertteja pyydettäessä edelleenkin.

- Erityisesti ilahduttaa se, että nuoriso on löytänyt puhallinsoittimet uudelleen. Nuoret tytöt puhaltavat vaskisoittimia siinä missä huiluakin. Käyrätorvesta ja tuubasta lähtee tyttöjen puhaltamana aivan yhtä hyvä ääni kuin poikien soittamana.

Vuonna 1995 Ossi Runnelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi.

Lähteet: YLE Lahti / Päivi Kuisma