Keho on soitin ja hieroja sen virittäjä

Jämsäläinen Leena Selin-Nieminen on valittu Vuoden Hierojaksi. Tittelin saa vuosittain henkilö, joka on ajanut hierojakoulutuksen kehittämistä, hierojien yhteiskunnallisen aseman parantamista ja edistänyt hieronnan tuntemusta.

anatomia
YLE Keski-Suomi / Sanna Wänskä

Leena Selin-Niemisestä tuli hieroja vähän sattumalta: poikaystävä oli päässyt hierojakouluun Ikaalisiin ja häntä piti käsitellä. Tuolloin vielä ravintola-alalla työskennellyt Leena kiinnostui myös hieronnasta ja kun tiet poikaystävän kanssa erosivat Leena päätyi Helsinkiin opiskelemaan ja valmistui kuntohoitajaksi vuonna 1986.

Selin-Niemisen mukaan hieronta on herkkä laji.

-Hieronta alkaa aina tunnustelemalla. Ihmisen keho on kuin soitin ja mä oon sen virittäjä. Uskon, että mun sormenpäät on sellaset, että mä tiedän sen voimakkuuden, millä ihmistä hoidetaan. Se vaatii herkkyyttä ja se on tavallaan ominaisuus, joka ilmisellä joko on tai ei ole, kertoo Leena Selin-Nieminen.

Vuoden Hierojan mukaan hieronnassa on tarkoitus saada myös mielihyvähormonit hyrräämään.

-On tärkeää, että asiakkaalla on raukea, miellyttävä olo ja veri kiertää, eikä niin, että meinaa pää räjähtää, kun on niin suuttunut vaikka sen takia, että hieroja haisee tupakalle tai pahalle tai käsittelyn voimakkuus on liian kova, kuvailee Selin-Nieminen.

Veto pois ja vahvistusta lihaksiin

Suomalaisten kropassa Leena Selin-Niemistä huolestuttaa tällä hetkellä lihasheikkous.

-Ihmiset on niin paljon tietokoneella, varsinkin nuoret. Niska- ja hartiaseudun lihakset ja selkälihakset on heikot ja ryhti kääntyy eteenpäin. Ja yksi asia, josta olen todella huolissani on veto. Sitä on vaikea hoitaa, kun kropassa on jatkuva tulehdus. Veto pitäisi saada pois, muuten ihmiset tulee sairastumaan siitä entistä enemmän. Suosittelen poolopaitaa, kaulaliinaa, villatakkia ja ihan kallonpohjaan asti on syytä niska vedolta suojata, opastaa Selin-Nieminen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Wänskä, Heli Kaski